Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik från Gävle övertalades av kollega att satsa på Emgoldex – förlorade allt

/

Fredrik är egenföretagare i 25-årsåldern från Gävle. Han var en av många Gävlebor som satsade pengar i det misstänkta pyramidspelet Emgoldex förra året, pengar han sedan dess inte sett röken av.
– Jag känner bitterhet, säger han.

Annons

Läs även: Misstänkt guldbluff har fäste i Hälsingland

Det är inte de 8 000 kronorna han av allt att döma förlorat som får honom att känna bitterhet utan att det var en person som han kände och såg som en vän som fick honom att satsa i Emgoldex.

– 8 000 kronor är mycket för mig men det är att jag känner mig så lurad som känns värst, säger han.

Personen som lockade in Fredrik i Emgoldex är också Gävlebo och egenföretagare.

– Magkänslan sa att det här kommer jag nog att förlora på men jag frågade honom om han kunde gå i god för att det här inte var en bluff, och det kunde han. Han sa att det värsta som kunde hända var att jag fick pengarna tillbaka.

Det dröjde dock inte länge förrän Fredrik insåg att han inte alls skulle få några pengar tillbaka, än mindre tjäna några.

– Han lovade guld och gröna skogar men efter att pengarna var insatta så hörde jag inget mer.

Sedan i våras har Fredrik förgäves försökt få tillbaka sina pengar. Svaret från Emgoldex har varit att hans insättningar inte är att betrakta som guldköp utan som en slags inträdesavgift, och för att få tillbaka inträdesavgiften hade han behövt reagera inom ångerperioden på två veckor.

TV+TEXT: Med dold mikrofon på Emgoldex-möte

Emgoldex – eller Global Intergold som verksamheten bytt namn till – är enligt Lotteriinspektionen uppbyggt som ett kedjebrev eller ett pyramidspel. För att inte allt ska braka ihop krävs det ett konstant tillflöde av nya deltagare, något som är en omöjlighet i längden.

I höstas polisanmäldes Emgoldex av Lotteriinspektionen och nyligen kunde vi berätta att tre personer delgivits misstanke om brott mot lotterilagen och om grov penningtvätt.

Läs mer: Tre personer misstänkta för brott i härvan kring Emgoldex

Fredrik har också funderat på om han ska polisanmäla. Samtidigt vill han helst glömma allt. Han berättar att han skäms för att han lät sig luras. Han är dock inte ensam. Polisen kan/vill inte uppge hur många som kan ha drabbats men bara i Gästrikland var 500 personer medlemmar i Emgoldex lokala Facebookgrupp.

Fredrik pekar ut en man i 30-årsåldern som särskilt drivande i Gävle. Han postade mängder av inlägg om Emgoldex på Facebook och försvarade verksamheten mot bluffanklagelser, allt för att få fler att satsa pengar.

När vi ringer upp mannen lägger han på luren och går sedan inte att nå.

Fotnot. Fredrik heter egentligen något annat.

Läs även: Efter granskning: Kaos på Lotteriinspektionen

Läs även: Värvades av bandyprofilen Magnus Muhrén

Mer läsning

Annons