Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter stölderna – nu drogtestas personalen på Gävle sjukhus

/
  • Nu drogtestas personal på flera enheter på Gävle sjukhus.

Narkotikapreparat har försvunnit från flera enheter på Gävle sjukhus från början av april till mitten av juni.
Extra kontroller och skärpta rutiner har varit verklighet sedan en tid tillbaka men nu tar Region Gävleborg det hela ett steg längre och drogtestar personalen.

Annons

Arbetarbladet har rapporterat om hur narkotikapreparat stulits från Gävle sjukhus vid flera tillfällen. Senast 4 juni då en så pass stor mängd narkotika hade försvunnit att Region Gävleborg gjorde bedömningen att det inte kunde ha orsakats av svinn eller en felräkning.

Problematiken har varit ett faktum under vårkanten och under sommarens inledande månad och bedömningen har hela tiden varit att inget av försvinnandena har gått att förklara med bristande rutiner eller felräkningar.

Efter en utredning står det nu klart att Region Gävleborg kommer att ta till hårdhandskarna för att komma till bukt med narkotikastölderna – oannonserade drogtester kommer att genomföras på medarbetare på de aktuella enheterna.

Exakt vilka enheter det rör sig om har inte sjukhuset gått ut med.

I ett pressmeddelande skriver Martina Hofmann von Baltenau på Region Gävleborgs presstjänst att syftet med drogtesterna är att "...kunna utesluta ett missbruk hos medarbetare för att trygga patientsäkerheten och värna om en drogfri arbetsmiljö.".

– Vi har ett stort ansvar för att patienter som vi vårdar ska känna sig trygga hos oss. Vi har även ett arbetsgivaransvar att stödja och hjälpa med rehabilitering om det finns medarbetare hos oss som har beroendeproblematik, kommenterar Helena Björkman, divisionschef på Operationsavdelningen i pressmeddelandet.

Drogtesterna kommer att genomföras av en extern och oberoende konsult, meddelar Region Gävleborg vidare i pressmeddelandet.

Mer läsning

Annons