Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen: Dåligt arbetsklimat på förlossningen men säker vård

/
  • Ingela Högerås som är chef för kvinnosjukvården säger att man måste jobba med att förbättra arbetsmiljön.

Situationen på förlossningen på Gävle sjukhus är bekymmersam. Det säger Ingela Högerås som är chef för kvinnosjukvården i Gävleborg.
Men enligt henne påverkar det inte de kvinnor som ska föda.

Annons

– Jag har inte någon gång under sommaren känt mig otrygg med den medicinska säkerheten. Kvinnorna i vår region kan absolut känna sig lugna, säger Ingela Högerås som är läkare och tf verksamhetschef för kvinnosjukvården i länet.

De problem som man har på förlossningen i Gävle handlar enligt henne inte så mycket om personalbrist. Det är fem gånger i sommar som man tvingats beordra in personal på övertid.

Det stora problemet menar hon istället är att det skurit sig mellan barnmorskorna och ledningen.

– Det funkar inte i dialogen med cheferna och personalgruppen, vilket är oerhört tråkigt och ledsamt. Personalen känner sig trött och sliten och arbetsklimatet är inte bra.

Cheferna har också avlöst varandra.

Så sent som i juni anställdes en ny avdelningschef på förlossningen. Men efter bara en dryg månad blev hon sjukskriven och valde i veckan att sluta med omedelbar verkan.

– Det är tredje chefen som slutar på ett år, säger Ingela Högerås.

Nu har man kopplat in konsulter för att komma till rätta med arbetsmiljön.

Skälet till att man i Hudiksvall under juli månad fått mer betalt för extrapass är att bristen på barnmorskor där är så stor.

Blir det inte problematiskt om ni erbjuder olika villkor för personalen i olika delar av länet?

– Det är ingen självklarhet att den här ersättningen ska gälla alla. Den rör bara verksamheter med extremt mycket vakanser och det har man inte på förlossningen i Gävle, säger tf divisionschefen Jörgen Tranevik.

LÄS OCKSÅ:

Barnmorskorna: Inte säkert att föda i Gävle

Mer läsning

Annons