Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorskorna: Inte säkert att föda i Gävle

/
  • Enligt vårdförbundet är förlossningen en av de avdelningar som haft tuffast i sommar.

Bristen på barnmorskor har i sommar varit akut och fortfarande är bemanningen för låg. Det anser personalen som går på knäna. Nu varnar de för att förlossningsvården i Gävle inte är patientsäker.

Annons

Enligt Vårdförbundet är förlossningen på Gävle sjukhus en av de avdelningar som haft det tuffast hittills sommar. Det har varit krisartat med personalbrist och beordrad övertid. Det är en bild som personalen själv styrker.

– Du kan ha jobbat en hel dag och sedan tvingas du jobba över en hel natt utan vare sig sömn eller rast. Det är sjukt, en lastbilschaufför skulle aldrig tillåtas jobba så långa pass, säger en av ett tiotal barnmorskor som Arbetarbladet talat med.

Sms har också gått ut till semesterledig personal med önskan om att de ska komma in och jobba. Bakgrunden är svårigheter att hitta vikarier.

I Hudiksvall har barnmorskorna under juli fått en högre extraersättning, vilket innebär tusenlappar i skillnad mot de som jobbar på förlossningen på Gävle sjukhus. I protest mot den orättvisan har personalen i Gävle därför vägrat ta extrapass med den beordrade övertiden som följd.

Nu känner de sig jagade, trötta och slitna. Men värst av allt – de lider med patienterna eftersom de inte känner att det är säkert att föda barn i Gävle.

– Vi har en orimlig uppgift och går hela tiden och väntar på att något ska hända när vi är så få. Det handlar ju om liv och död. Att en mamma eller ett barn dör eller kanske får en skada för livet är ju en otrolig tragedi och det är fruktansvärt stressande när vi är så få och inte hinner med att sköta vårt jobb ordentligt. Det är inte patientsäkert att föda barn i Gävle, säger en barnmorska och flera andra instämmer.

De barnmorskor som Arbetarbladet träffar har alla många år i yrket och de upplever att de som personalgrupp är stabil och med rätta förutsättningar skulle kunna vara en av de bättre förlossningsavdelningarna i landet.

– Men det är ingenting vi någonsin får höra, ledningen menar i stället att vi inte ställer upp för varandra när vi vägrar ta extrapass och inte går in och jobbar på semestern.

Alla vill vara anonyma eftersom de är rädda för repressalier från arbetsgivaren. Samtidigt är många nu så trötta på den usla arbetsmiljön att tankarna på att sluta inte är långt borta.

– Flera barnmorskor har redan slutat, det är slitsamt och dålig ledning.

LÄS OCKSÅ:

Chefen: Dåligt arbetsklimat på förlossningen men säker vård

Mer läsning

Annons