Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle vann slaget om rockpubliken

/
  • Slash var det stora dragplåstret på den nystartade Gävvlefestivalen Getaway Rock som i helgen konkurrerade med Söderhamns Rockweekend om hårdrockspubliken. Här syns Slash på Wireless-festivalen i London.

Det började med hårda ord och slutade med publiksuccé. I helgen hölls två hårdrocksfestivaler knappt åtta mil från varandra. Segern gick till Gävle, som lockade dubbelt så stor publik som konkurrenten i Söderhamn.

Annons

I sommar är konkurrensen om festivalpubliken hårdare än någonsin. Rocksverige kippade efter andan när det stod klart att två utpräglade hårdrocksfestivaler skulle gå av stapeln samma helg och mindre än åtta mil från varandra.
Under helgen var det dags för den tredje upplagan av Rockweekend i Söderhamn. Samtidigt var det premiär för Getaway Rock i Gävle. Under de gångna veckorna har tonläget mellan arrangörerna i bland varit hårt och både i Söderhamn och Gävle hoppades man på runt 10 000 besökare.

En preliminär beräkning visar att Getaway hade betydligt större attraktionskraft än Rockweekend. Runt 14 000 biljetter såldes till Getaway Rock, medan Rockweekend fick nöja sig med 7 021 sålda biljetter. Dessutom delades mellan 300 och 400 av Rockweekends biljetter ut gratis till personer som löst entré till den nedlagda Hultsfredsfestivalen.
Trots att Rockweekend inte nådde sitt mål växte festivalen med 2 000 besökare och festivalgeneralen Martinus Eriksson är nöjd.
- Det var en grym helg och förhoppningsvis kommer många av de nya besökarna tillbaka nästa år, säger han.

Tomas Jernberg står i spetsen för det Göteborgsbaserade gäng som arrangerar Getaway Rock. Han sammanfattar den gångna helgen med ordet succé. Festivalen kunde skryta med bokningar som Slash och Megadeth. När Hultsfred tvingades ställa in lyckades man dessutom locka Deftones.
- Vi trodde inte att det skulle komma så här mycket folk redan första året. Det känns otroligt roligt, säger Tomas Jernberg.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons