Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle och Sundsvall lovar studentbostäder till alla

Aldrig förr har så många studenter antagits till universitet och högskolor.

Men både Gävle och Sundsvall kommer att hålla sina bostadsgarantier till hösten.

Rekordmånga har sökt till Högskolan i Gävle i år. Alla som studerar minst 15 högskolepoäng per termin är garanterade ett studentboende.

- Önskemål kan bli problem, men det kommer att finnas bostäder till alla, säger Marie Nikander, vice ordförande på Studentkåren i Gävle.

I Gävle finns 1 024 studentlägenheter, fördelade på sju områden. Det handlar om både rum i korridorer och studentlägenheter.

Konkurrensen om studentbostäderna har blivit hårdare sedan bostadsbolaget Gavlegårdarna valt att inte längre behålla sina lägenheter på Hantverkargatan och Södra Slottsgatan som studentbostäder.

Också på Mittuniversitetet i Sundsvall kommer fler studenter än tidigare år börja läsa till hösten. Precis som i Gävle är det bostadsgaranti för studenterna på universitetet. För att kunna möta det ökade behovet av studentlägenheter har studentbostadsbolaget Stubo byggt nytt och sagt upp obehöriga hyresgäster.

- Alla universitetsstudenter kommer få någonstans att bo, säger Lotta Björklund, chef för kundcenter i Stubo.

Tidigare har elever vid folkhögskolor och gymnasieelever med behov av lägenhet kunnat räkna med Stubo men i år kommer de att komma i andra hand.

- Vi kommer att prioritera de som läser vid Mittuniversitetet, säger Lotta Björklund.

Under våren genomfördes en kontroll där vissa hyresgästers studieintyg kollades. De som då inte kunde bevisa att de läste vid universitetet fick flytta.

För att få fram ännu fler lägenheter så har Stubo byggt om en restaurang på Grönborgsgatan som ligger nära universitetsbyggnaden till lägenheter. De kommer vara klara i mitten av september och studenter kommer tills vidare erbjudas delat boende.