Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor risk för gräsbränder: "Fjolårsgräset kan torka upp på bara någon timme"

/
  • Gräsbrandsrisken på tisdagen. Den röda färgen på kartan anger stor risk för gräsbrand. I de orangefärgade områdena kan fjolårsgräs börja brinna om väderförhållanden medför att gräs torkar upp.

SMHI varnar för stor risk för gräsbränder i Gävleborgs län.
Risken är stor att bränder uppstår och lätt sprider sig i torrt fjolårsgräs.
– Nu och några veckor framåt, innan det gröna gräset börjar komma på allvar, är risken som störst, säger Leif Sandahl, brandingenjör vid MSB.

Annons

SMHI gick under tisdagen ut med en varning. Det finns risk för bränder i torrt fjolårsgräs i större delen av Götaland, Svealand samt i snöfria delar av södra Norrland. För Gävleborgs del gäller varningen både för inlandet och för kustlandet.

Här kan du se SMHI:s varningar för gräsbränder i landet.

– Fram till nu har vädret varit ganska tacksamt för att undvika gräsbränder. Men nu har vi haft en period med torrt väder, och då ökar risken för gräsbränder väldigt snabbt, säger Leif Sandahl från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Han säger att sannolikheten är stor att vi kommer att drabbas av gräsbränder de närmaste dagarna.

– Det gamla fjolårsgräset är väldigt lättantändligt och det räcker med en liten gnista så kan gräsbranden starta. En gnista från ett tåg som bromsar, en het katalysator från en bil, gnistor från röjsågar eller sågklingor räcker för att en gräsbrand ska kunna börja.

Och även om vädret ser ut att bli blötare framöver, så gäller det att fortsätta vara försiktig, enligt Sandahl.

– Fjolårsgräs kan torka på en timme när vädret slår om. Gräs som är jättefuktigt på morgonen kan vara kruttorrt på eftermiddagen. Så även om det kommer fuktiga vädersystem så brukar det följas av torrt väder på våren, och då går det fort.

Premiumläsning: Därför är det så svårt att elda gräs – expertens tips och råd för att undvika bränder

Mer läsning

Annons