Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjunde vargen fälld i Gästrikland – men den sista kan bli svårare

/
  • En sjunde varg har fällts i Ockelbo/Åmot-reviret och bara en återstår. Vargen på bilden har inget att göra med den aktuella händelsen.

Under lördagen fälldes den sjunde vargen i Ockelbo/Åmot-reviret.
Nu återstår bara en varg innan målet är uppnått – nämligen att göra sig av med hela reviret.
– Vi har lagt ner en otrolig möda i det här, säger Per Mellström presstalesperson för vargjägarna i Gävleborg.

Annons

Läs även: Fler vargar får skjutas i Ockelbo – hela reviret ska bort

Det ursprungliga licensbeslutet togs i november av länsstyrelsen, då skulle sex vargar skjutas. Jägare påpekade sedan för länsstyrelsen att två vargar ändå fanns kvar i reviret.

Då naturvårdare hittade spår och kunde ta dna-prov efter två ytterligare vargar så togs beslut om att utöka jakten mellan 1-15 februari. Ett beslut som var i linje med det tidigare då målet hela tiden varit att göra sig av med hela reviret.

På lördagen vid 14-tiden fälldes den sjunde vargen i reviret.

– Vi hittade färska spår i vårt jaktområde och efter ett två timmar långt hunddrev så kunde en av våra skyttar fälla vargen, berättar Per Mellström som fungerar som talesperson för vargjägarna i Gävleborg.

Ett revir ska bort i Gävleborg. Att valet från länsstyrelsen föll på just Ockelbo/Åmot-reviret har att göra med att vargarna i den familjen under en längre tid orsakat problematik. Just runt Ockelbo är det också tätt mellan reviren – även Lingboreviret, Korsåreviret, Sjösvedenreviret och Björnåsreviret finns runt om Ockelbo, berättar Per Mellström.

Läs även: Ljusdalsvarg vandrade 60 mil – dök upp i Överkalix

Nu finns bara en varg kvar i reviret och med tanke på blidvädret som dragit in över Gästrikland kan det bli en tuff utmaning att fälla den sista vargen.

– Vi försökte en liten stund i dag men fann inga färska spår efter vargen och bröt tidigt. Egentligen blev det väl knappt någon jakt i dag, säger Per Mellström.

– Dyker det upp spår igen så har vi en chans, men mycket hänger förstås på vädret också. Det får gärna komma nysnö. Vi kämpar på.

Tiden är knapp för Per Mellström och hans jaktkollegor. Till 15 februari har de på sig.

– Sen är jakten slut. Det är den ramen vi fått.

Läs även: Varg från revir söder om Bollnäs sköts i Tandsjöreviret

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons