Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuke Gävlepojken Maximiliam utnyttjades av bedragare på Facebook

/
  • Om nyfikna följde den här länken kom de vidare till en fond där de kunde skänka pengar. Någon försökte tjäna pengar på Martina Boströms sjuka fyraåring Maximiliam.
  • I den här gruppens hittades också en bild på Maximiliam som hade lagts upp utan Martina Boströms vetskap.
  • Martina Boström och Maximiliam, 4, tvingas gå igenom många prövningar.

Martina Boströms son Maximiliam har en mycket sällsynt sjukdom.
På torsdagen ringde en kompis upp Martina och berättade att hon sett något märkligt på Facebook.
Någon hade snott en bild från Martinas Instagram – och sedan upprättat en fond för att tjäna pengar på hennes sjuka son.

Annons

LÄS MER: Sjuke Maximiliam, 4, får sneda blickar – nu har mamman tröttnat

2012 stod det klart att Maximiliam, som i dag är fyra år gammal, drabbats av den mycket sällsynta Hurlers sjukdom. Arbetarbladet skrev om Maximiliam så sent som i somras då hans mamma Martina Boström röt till i sociala medier över att folk fällde kommentarer om sonens utseende.

Nu har Maximiliam råkat illa ut igen. Under torsdagen fick Martina Boström ett samtal från en vän som sett en bild på Maximiliam på en sida på Facebook där folk lägger upp bilder på sjuka barn. Det var inget som Martina Boström var medveten om. I inlägget gick det att klicka på en länk och gå vidare till en sida med en fondinsamling – någon okänd försökte med hjälp av bilder på Maximiliam tjäna pengar.

"Detta är det vidrigaste jag någonsin vart med om", skriver Martina Boström i ett Facebook-inlägg.

– Jag blev förbannat ledsen när jag såg det. Folk driver in pengar på min sjuka son, jag finner inte ord över att folk kan göra så, säger Martina Boström.

LÄS MER: Maximiliam, 1, behöver ny benmärg för att överleva

Martina Boström skrev snabbt ett inlägg på Facebook där hon berättade om upptäckten. Snart hade hennes vänner skapat en kritikstorm på Facebook-sidan som utnyttjade Maximiliam. På fredagen är sidan till synes nedtagen.

– Jag hade inte orkat utan mina vänner. Den hjälp och energin jag får från andra är jätteviktig för mig, säger hon.

Martina Boström tycker händelsen är skrämmande. Andra med svårt sjuka barn kan utan deras vetskap också vara utnyttjade.

– Det är ju verkligen bara tur att min kompis såg det.

Martina har polisanmält händelsen. Polisen har dock inte hunnit sätta sig in i ärendet än när Arbetarbladet ringer på fredagsmorgonen.

– Det låter som ett försök till bedrägeri och kan också tänkas vara ett brott mot personuppgiftslagen. Det är ingen lätt nöt att knäcka och vi kan inte ge ett ordentligt svar än utan måste sätta oss in i fallet först, säger Mikael Hedström, presstalesman hos polisen.

Arbetarbladet söker för närvarande ansvariga för den Facebook-sida som fortfarande har kvar ett inlägg om Maximiliam. Alla länkar till falska insamlingar tycks dock vara bortplockade.

LÄS MER: Maximiliam på väg tillbaka efter transplantationen

Mer läsning

Annons