Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schimpanserna på Furuvik är både pridepolare och kärlekskonkurrenter

/
  • Tolvårige schimpanshanen Tjobbe är både omtyckt kamrat och en rival.
  • Manda visar ett litet sår för djurskötaren Natalie Magnusson.
  • Alla Furuviks sex chimpanser ska ingå i flocken. Djurchefen Daniel Hansson har lite bekymmer över hur han ska få ihop dem.
  • En schimpansmamma med unge är vad Furuviksparken vill se framöver.
  • Arbetet med att få ihop flocken är inte helt problemfritt men förhoppningsvis kommer de att bli så här bra kompisar framöver.

Det går hett till hos schimpanserna i Furuviksparken. Förhoppningen är att alla ska bli kompisar och att det ska bli schimpansungar framöver. Men försiktig kärlek varvas med rejäla bråk.

Annons

Flockledaren Santino är mycket fascinerad över undertecknads blanka skor. När han får se dem på nära håll slår han sig för pannan, kastar sig baklänges och tycker det är väldigt roligt. Han delar utrymme med schimpanshonorna Linda och Selma. I en annan avdelning finns nytillskottet Tjobbe tillsammans med Maggan och Manda. Tjobbe är lite försiktig men vågar sig fram för att ta en jordnöt. Manda är desto mer van vid människor.

– Visa såret, uppmanar Natalie Magnusson, primatansvarig.

Läs även: Glödande passion i aphuset

Manda sticker fram sin fot och visar ett litet sår som hon fått under något av de bråk som varit mellan schimpanserna.

Även om schimpanserna tycks vara på mycket gott humör är det sig inte riktigt sig likt i aphuset. I nästan 30 år har hanen Santino levt med sitt lilla harem i lugn och ro. Men det har aldrig blivit några schimpansungar i parken. Förhoppningen är att det blir ändring på det nu.

Schimpanser är rödlistade, alltså starkt utrotningshotade, och Furuviksparken är med i bevarandeprogram för fem olika apor: schimpans, Sumatraorangutang, bomullshuvudtamarin, lejonhuvudtamarin och vitkindad gibbon.

Tidigare har Furuvik mest haft uppvisningsdjur men nu håller parken sakta men säkert på att ställas om för att ha fler avelsdjur.

– Vi bevarar arter, inte individer. Vi ska ha så många värdefulla djur som möjligt. Koordinatorerna flyttar djur när det behövs men inte i onödan. Koordinatorerna tänker först på djuren och parken har veto. Vi är en resurs till det vilda. EAZA (Europeiska djurparksföreningen) har koll på genetiken och åldersfördelningen. De sätter ramarna för avelsarbetet som vi medlemmar ska följa så gott det går, berättar Daniel Hansson, djurchef.

Läs även: Vitörad marmosettunge född i Furuviksparken

Djurskötarna får naturligtvis särskilda band till djuren och det kan vara riktigt tufft när ett djur måste omplaceras eller när djuren ska skolas in i en flock och det blir bråk.

Natalie Magnusson nickar instämmande i Daniel Hanssons beskrivning. Sedan två och ett halvt år är hon med i EAZAs expertgrupp för västschimpanser och meningen är att hon ska lära sig avelsprogrammet.

– Vi kollar genetiken men också vilken individ som kan passa i gruppen. Det tog tid att hitta Tjobbe, säger hon och berättar att de tidigare haft en schimpanshane, Walter, som inte fungerade i gruppen men i en annan djurpark gick det bra.

Tjobbe kom till parken i våras och håller fortfarande på att inskolas i flocken, ett arbete som är tidsödande och inte helt problemfritt.

– Förr var det enklare. Då hade parkerna ofta en hane och några honor. Det var en lugn grupp men det blev dåligt med avkommor och de blev inavlade till slut, berättar Daniel Hansson.

Schimpanser i djurparker är ofta hybrider, alltså korsningar, men Furuviksparken ska koncentrera sig på att få fram renrasig avkomma på Västafrikansk schimpans. Tjobbe är renrasig liksom honorna Linda och Maggan och i första hand hoppas parken på att Tjobbe och Linda ska para sig. De har redan visat intresse för varandra och ingen tvivlar på att Linda skulle bli en bra mamma. Hon har redan varit duktig styvmamma till två ungar men aldrig haft några egna.

Tolvårige Tjobbe är en lugn kille men inskolningen har gått så där.

– Det har gått både bra och dåligt. Vi har kontakt med en expert i England som är den i Europa som sammankopplat schimpanser flest gånger. Men det är komplicerat och vi vill inte gå för fort fram.

Tjobbe och Santino går väldigt bra ihop och leker gärna med varandra.

– Nästan så man trodde de skulle gå på Pridefestival, skojar Natalie Magnusson.

Tjobbe och Linda går också bra ihop men när alla schimpanser ska vistas i samma avdelning kan det går riktigt hett till. Schimpanser kan bita rejält och de går oftast på ansikte, händer och fötter.

– Det har varit en hel del slagsmål men såren läker på någon dag. De har otroligt bra läkkött. Men har de bråkat och har sår ska de vila och är de i brunst håller vi i sär dem, så det är tidskrävande, berättar Daniel Hansson.

– Vi måste lyssna på hur de bråkar. Eftersom flera är handuppfödda tar de ibland stöd från oss som jobbat här länge så det gäller att ha is i magen och låta dem lösa bråken själva, säger Natalie Magnusson. Alla måste ha trygghet.

Just nu prövar de olika strategier med hjälp av experten i England. Men bråttom har de inte. Målet är ju att det ska bli tillökning men också att få ihop hela gruppen så att schimpanserna får så mycket utrymme som möjligt. Parken har inte utrymme för två grupper.

Men det finns också en hel del att glädja sig åt. Maggan och Tjobbe trivs väldigt bra ihop och Tjobbe och Linda har parat sig vilket lovar gott för framtiden både för schimpanserna i Furuvik och för den västafrikanska schimpansarten.

Mer läsning

Annons