Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnvädret väntas avta – men varningarna består

/

Det kraftiga regnvädret i mellersta Sverige väntas avta något under morgonen. Samtidigt varnar SMHI för brandrisk i stora delar av landet.
– Regnmängden kommer att ha minskat fram till i morgon bitti, men varningarna består än så länge, säger Marisol Huaman, meteorolog på SMHI, sent under kvällen.

Annons

Gävlepolisen mottog flera samtal om översvämningar i länet på torsdagskvällen.

– Vi hänvisar till kommunens journummer, det finns ingenting vi kan göra, säger Peter Hultqvist, vakthavande befäl vid polisen.

Trots ovädret ska trafiken inte ha påverkats, enligt uppgifter från Trafikverket.

– Det regnar mycket och är höga flöden men det är inga störningar i trafiken, säger Yasmine Boulechfar pressinformatör vid Trafikverket.

Klass 1-varningar för stora regnmängder gäller norra Uppsalas och Gävleborgs län. Även varningen för höga flöden har utfärdats i Dalarnas och Värmlands län.

Samtidigt som regnet öser ner i mellersta Sverige har gassande sol lett till att SMHI utfärdat en klass 1-varning för brandrisk i skog och mark i södra och östra delen av Götaland.

Risken för gräsbränder är även stor i norra Norrlands inland samt i sydvästra Norrland.

– Det handlar om att man ska vara väldigt försiktig med eldning överhuvudtaget i de här områdena, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Mer läsning

Annons