Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen om stalkning – "tar oerhört på psyket"

/
  • Olaga förföljelse är en relativt ny brottsrubricering, som infördes i juli 2013.

Ofredande är ett brott som ökar. Men för den som är utsatt kan det vara jobbigt att anmäla. Typfallet är en tjej som förföljs av sitt ex.
– Det tar oerhört på psyket, säger Christer Nordström, polis.

Annons

Historier om politiker och kändisar med fans som blivit besatta av dem dyker upp i medierna då och då. Inte lika ofta rapporteras när det sker bland grannar och före detta partners. Men det förekommer.

LÄS MER: Förföljde Ola: "Vissa helger kan det komma 200 samtal"

– Vi är lite återhållsamma med att berätta om dem, för att värna brottsoffren, säger Christer Nordström, presstalesman för polisens region Mitt.

Brottet är inte heller helt okomplicerat. Olaga förföljelse är en relativt ny brottsrubricering, som infördes i juli 2013. Men upprepade kränkningar, trakasserier, telefonsamtal, hemfridsbrott eller överträdelser av kontaktförbud når inte alltid upp till att klassas under det samlingsbegrepp som i dagligt tal kallas stalkning.

På lägre nivå hanteras varje händelse som ett enskilt brott. Därför är det viktigt att polisen får hela storyn, trots att det kan vara jobbigt för den utsatta att anmäla.

– För många av offren tar det oerhört på psyket att ständigt leva med detta och samtidigt försöka ha ett normalt liv, säger Christer Nordström.

Han råder alla att polisanmäla när du tycker att någon gått över gränsen. Och det är det bara du själv som kan avgöra.

– Jag har haft kontakt med flera som frågat vad de ska göra när de tycker att något känns obehagligt. Men en polisanmälan är steg ett för att vi ska kunna hantera saken, säger han.

Du som anmäler kan få stöd och hjälp, exempelvis en kontakt hos polisen eller genom kvinnofridslinjer och liknande.

Ofredande kan vara en rad olika företeelser, som vanligtvis straffas med böter. När det handlar om hot, eller övergrepp i rättsak som i det här fallet åklagare Peter Helsing jobbar med just nu, kan påföljden också bli fängelse.

– Jag har haft ett fall i Dalarna där en person dömdes för olaga förföljelse av sin granne. Vittnen brukar finnas då och då i sådana här fall. Jag kan inte heller se något hinder att spela in telefonsamtal som tas emot i bevissyfte, säger han.

Mer läsning

Annons