Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter har ett av Sveriges smartaste hem: "Borde få försäkringsbolag att hjula av glädje"

/
  • Vilka enheter som är i drift, om någon plingar på dörrklockan, värmesystemets prestanda – all information finns i telefonen. En annan funktion i Peter Rhodins smarta hem är en sensor i postlådan som ligger 50 meter från huset. ”Ett tag fick vi i byn morgontidningen väldigt sent och trots samtal med distributören hände inget. Då skickade jag en ­databasdump med exakt tidpunkt från varje dag under flera månader. Sedan dess har tidningen kommit i tid.”

Peter Rhodin öppnar vattenkranen i tvättstugan, går ut genom ytterdörren och aktiverar huslarmet. Efter några sekunder slutar det att rinna.
– Det här borde få försäkringsbolag att hjula av glädje, säger han.

Annons

Det smarta hemmet är ett rött hus med vita knutar i Hillevik, Gävle. För fem år sedan började Peter Rhodin använda sina professio­nella kunskaper även på fritiden. Det tog två år innan systemet var fullt utbyggt. En oansenlig låda i en klädkammare är dess hjärta. Härifrån styrs alla osynliga funktioner. Trygghet och förbättrad ekonomi har varit de primära avsikterna. På köpet har en hel del ­coola tillämpningar uppkommit.

Läs även: De återställer barnmorskestugan till ursprunget

Faktarutan här intill visar de flesta funktionerna i huset i Hillevik. Av en kollega uppmanades Peter Rhodin att anmäla sig till en tävling i tidningen Ny Teknik. Drygt 40 bidrag kom in och nu har han papper på att huset är ett av Sveriges fem smartaste.

– En vinnare utsågs, övriga hamnade på andra plats. Så småningom ska vi alla träffas och kanske kan man få tips på ännu fler funktioner, säger Peter Rhodin.

I dag gillar familjen husets smartness. Under uppbyggnadsperioden förekom möjligen lite gurgel som när huset mörklades helt och felsökning tog tid. Eller när brevlådan aktiverades med en signal när morgontidningen kom och väckte hela familjen.

Läs även: Pärlan vid älven – "Jag trodde aldrig jag skulle få bo här"

– En annan kul grej var när jag tidsstyrde barnens datoranvändning så att de gjorde sina läxor i stället för att spela. Det gick också att köpa mer datortid om man till exempel klippte gräsmattan, skrattar han.

All data sparas och är kopplad till den smarta telefonen. Är till exempel garagedörren inte riktigt stängd plingar det till. På samma sätt skickas ett meddelande om någon ringer på dörren när huset är tomt. När familjen lämnar hemmet aktiveras larmet som styr stängning av inkommande vatten, lampor och stand by-apparater. Det ger trygghet. Vattenskador och bränder orsakade av elfel är ju en mardröm för husägare.

– Jag borde vara försäkringsbolagens bästa vän, men det är en tung process att påverka sina premier, säger Peter Rhodin.

Viktiga funktioner är också åtgärder som sänker driftskostnader. Bergvärme installerades 2010, vilket direkt gav utslag i energiförbrukningen, men genom att justera användningen ytterligare har de årliga kostnaderna sänkts med ytterligare 20 procent.

– Elcentralen visar den individuella förbrukningen för olika hushållsmaskiner. Det ger en bra bild på vad som drar och hur man kan spara pengar.

Läs även: Anrik gammal gård lever upp

Inte helt oväntat jobbar Peter Rhodin med IT-frågor inom TeliaSonera. Arbetsplatsen finns i Stockholm och bland hans nya arbetsuppgifter finns M2M (machine to machine), kommunikationsteknologi formad efter liknande principer som i det smarta hemmet.

I Hillevik funderar han på ytterligare funktioner. Kanske en tagg som individuellt styr musiken eller lampor i det rum som individen går till.

– Jag tror också på möjligheten att koppla upp sina husdjur, att styra kattluckan och maten. En kompis har aktiverat sina råttfällor och får direkt en påminnelse när det är dags att vittja.

– Det finns egentligen inga begränsningar, det ska möjligen vara tiden då, säger Peter Rhodin.

Mer läsning

Annons