Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otrygg stämning på SJ:s nattåg

/
  • Ellinor Eriksson från Gävle reste med nattåget från Stockholm till Gävle.
  • Det är högt tryck på en del av SJ:s tåg.

Det var en tumultartad resa som väntade när Gävlebon Ellinor Eriksson skulle ta nattåget från Stockholm till Gävle.
Tåget var fullt av både flyktingar, poliser och väktare – och på Stockholms central ville fler flyktingar kliva på än vad som fick plats.
– Det kändes tragiskt, säger hon.

Annons

Det var under natten till onsdagen och Gävlebon Ellinor Eriksson skulle ta sig hem. Men upplevelsen av den här tågresan skulle bli annorlunda än från tidigare resor hon gjort.

Nattåget mot Norrland var redan en halvtimme försenat när det rullade in till perrongen på Stockholms central. Det var många som väntade – flera av dem var flyktingar på väg norrut.

Ellinor Eriksson berättar att det strömmade till poliser från alla håll. Många av flyktingarna var oroliga och det uppstod en panikartad stämning på plats.

– Det var långa köer och fullt av flyktingar. Vissa fick inte kliva på, berättar Ellinor Eriksson.

Även inuti tåget var det fullt av poliser – men också av väktare.

Ellinor hamnade bredvid en flyktingfamilj med småbarn. Ljuset i kupéns tak brukar i vanliga fall hållas släckt under nattågens resor. Men nu var det tänt och lyste starkt under hela resan. Hon tyckte synd om barnen.

– Det var svårt för dem att sova, säger Ellinor Eriksson.

Under hela resan vandrade poliser och väktare fram och tillbaka genom det långa tåget . Både Ellinor Eriksson och några av resenärerna som satt nära henne upplevde stämningen otrygg.

– Det kändes som en flyktingtransport, säger hon.

Läs även: Pengar bästa flyktinghjälpen

Lotten Andersson på SJ:s pressavdelning bekräftar att tågbolaget inlett samarbeten med myndigheterna på vissa av tågen. Hon tillbakavisar att SJ:s tåg skulle användas för att transportera flyktingar.

Däremot är det ett högt tryck på vissa sträckor – bland annat på Norrlandstågen.

På en del av de berörda tågen finns poliser och väktare på plats på.

– Många pratar inte svenska och vet inte hur vårt system för biljetter fungerar. Det är förklaringen till att polisen åkt med, säger hon.

Inga får resa med tågen utan biljetter.

Hon beklagar att vissa resenärer upplevt poliserna och väktarnas närvaro som hotfull. I framtiden ska personalen förhoppningsvis kunna förklara bättre varför poliser och väktare finns på tågen.

Ellinor Eriksson klev av i Gävle. Hon berättar att hon funderade på vad som skulle hända med familjen hon satt bredvid och hur länge det skulle dröja innan de fick sova i en ordentlig säng igen.

– Jag tror att flyktingarna var oroliga eftersom de inte visste vad som skulle hända, säger hon.

Flyktingkatastrofen: Så kan du hjälpa

Mer läsning

Annons