Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vändning i Samkrafthärvan - tänker överklaga igen

/

Domen i Samkraftmålet är en lättnad för Gävle kommun som nu ser en ny möjlighet att köpa de tio vindkraftverken. Men personen som överklagade beslutet säger att han tänker överklaga igen.

Annons

Turerna runt Samkraft har varit många. Fallande priser på el och elcertifikat har gjort att det regionala vindkraftbolaget, med 18 delägare i Mellansverige, står på konkursens rand.

Läs även: Kommunerna tvingas betala förfallna miljonlån för vindkraften

Planen har därför varit att den största delägaren, kommunala Gävle Energi, ska köpa upp övriga delägares tillgångar i Samkraft och bli ensam ägare av de tio vindkraftverken. Med låga marginalkostnader och god soliditet skulle förutsättningarna vara bättre för lönsamhet. Prislappen är 187 miljoner kronor.

Men frågan är politiskt omstridd. Med minsta möjliga majoritet, 33 röster mot 32, godkändes affären av kommunfullmäktige i juli.

Beslutet överklagades sedan av en privatperson. Men som GD berättat har förvaltningsrätten nu avslagit överklagandet .

Den snabba domen är en lättnad för Gävle Energi som nu ser en ny möjlighet att slutföra affären.

Läs även: Omdiskuterat köp stoppas

– Men nu är det nästan sex månader sedan vi gjorde en fullständig uppdatering av vårt affärscase, där vi tittar på priset för Samkrafts tillgångar och villkoren för affären. Det ska vi göra nu. Sedan får vi ta ställning till om vi ska gå vidare, förutsatt att domen vinner laga kraft, säger Håkan Jönsson, vd för Gävle Energi.

Men privatpersonen som drivit ärendet rättsligt säger till GD att han tänker överklaga igen. Vad det innebär för den planerade affären beror i så fall på hur lång tid en ny rättsprocess tar.

Läs även: Klart: Gävle köper vindkraftverken

På Samkrafts extrainsatta bolagsstämma i september lades en kontrollbalansräkning fram som visade att mer pengar måste skjutas till, alternativt att bolaget måste likvideras. Enligt lagen har ägarna sedan åtta månader på sig att fatta beslut.

– Under tiden jobbar vi vidare med att hitta köpare, säger styrelseordföranden Mikael Clemens, men tillägger att Gävle Energi är prioriterad.

Läs mer: Samkraft tvingas vänta med avveckling

Mer läsning

Annons