Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare varnar för okända folksjukdomen som dödar tusentals

/
  • Många patienter dör i sjukdomen sepsis i onödan. Fler skulle kunna räddas om människor sökte vård tidigare och om sjukvården satte in rätt behandling snabbare, konstaterar Susanne Björklund, sjuksköterska, och Erik Torell , överläkare, vid Gävle sjukhus.
  • – Vi behöver bli bättre på att ta hand om patienter med sepsis, säger Susanne Högberg, sjuksköterska och projektledare.
  • – Människor vet för lite om sepsis och söker vård för sent, säger Erik Torell, överläkare vid infektionsenheten på Gävle sjukhus.

Sepsis dödar flera tusen svenskar varje år. Sjukdomen är lika akut livshotande som hjärtinfarkt. Ändå är den okänd för de flesta. Alltför få kommer under behandling i tid. Nu rustar sig sjukvården i Gävleborg för att förbättra omhändertagandet.
– Vi måste höja medvetenheten kring sepsis både inom vården och hos allmänheten, säger överläkare Erik Torell på Gävle sjukhus.

Annons

Varje dag insjuknar människor världen över i sepsis, eller blodförgiftning som det också kallas. Det är ett allvarligt sjukdomstillstånd som i värsta fall kan leda till döden. I Sverige drabbas drygt 25 000 personer årligen av svår sepsis. Cirka 5 000 av dem dör.

Ändå är sjukdomen inte speciellt känd. Både bland allmänheten och inom sjukvården är kunskaperna bristfälliga. Människor kommer därför inte under vård i tid.  Resultatet blir alltför ofta att livräddande behandling sätts in för sent.

– Tyvärr är det så att människor dör i onödan i sepsis, konstaterar Erik Torell, överläkare på infektionsenheten vid Gävle sjukhus.

Inom Region Gävleborg har man nu dragit i gång ett projekt för att förbättra omhändertagandet av sepsispatienter och sprida kunskap om en sjukdom som när det gäller såväl förekomst som dödlighet väl kan jämföras med hjärtinfarkt och stroke. De allra flesta vet vad hjärtinfarkt och stroke är och vilka de vanliga symtomen är medan sepsis för många är ett obekant ord.

– Människor kan ibland berätta om anhöriga att de dött i hjärtinfarkt när det i själva verket var sepsis som var orsaken, säger Susanne Högberg, sjuksköterska på Kliniskt träningscentrum och projektledare i förbättringsarbetet.

Sepsis inträffar ofta som en följd av en helt vanlig infektion, till exempel urinvägsinfektion eller lunginflammation. Även sår, till exempel efter operationer, kan leda till sepsis. Tillståndet orsakas av att bakterier kommit in i blodet. Kroppen försvarar sig genom att starta en inflammation som gör att den drabbade blir svårt sjuk med till exempel hög feber, frossa, andnöd och hjärtklappning.

– Många misstar sig på de här symtomen och tror att de fått en svår förkylning eller influensa. I stället för att söka sjukvård tar de en värktablett och bäddar ned sig, säger Erik Torell.

Tabletten dämpar symtomen och gör att patienten känner sig bättre och kanske dröjer ännu längre med att söka vård. Det kan vara förödande.

– Om personen har svår sepsis är det väldigt bråttom att komma under behandling med antibiotika, säger Erik Torell.

Inom sjukvården har man satt som mål att patienter med sepsis ska ges antibiotikabehandling inom en timme efter det att de kommit in till sjukhuset. Det målet klarar man inte i Gävleborg. De flesta patienter får vänta längre, något som ökar risken för dem att blir väldigt svårt sjuka. De kan drabbas av hjärnskador eller behöva genomgå amputation. I värsta fall dör de.

– Det här håller på att förbättras. Vi klarar entimmesmålet för allt fler. Men det är fortfarande för få. Vi måste vara självkritiska och konstatera att vi varit och fortfarande är för dåliga på att upptäcka sepsis i tid hos patienter. Det finns mycket som behöver förbättras, säger Erik Torell.

Patienter med sepsis har ofta diffusa symtom. Brister i kompetens och rutiner har gjort att vårdpersonalen många gånger har haft svårt att tolka symtomen rätt och göra de undersökningar som behövs för att snabbt ställa diagnos och sätta in adekvata åtgärder.

I det sepsisprojekt som startats i Region Gävleborg ingår att genomföra personalutbildningar och etablera rutiner som ska hjälpa vårdpersonalen att lättare identifiera misstänkt sepsis och vidta de undersöknings- och behandlingsåtgärder som är nödvändiga. Tanken är också att någon form av upplysningskampanj riktad till allmänheten ska genomföras.

– Precis som med stroke och hjärtinfarkt bör människor känna till vilka symtomen på sepsis är och vad de bör göra om de drabbas, säger Susanne Högberg.

Vad ska man då göra om man får de här symtomen?

– Kontakta sjukvårdsrådgivningen 1177.

Vad säger ni till den som drar sig för att "belasta" sjukvården med "onödiga" frågor om feber och frossa?

– Om man har riktig frossa, alltså att man ofrivilligt skakar i hela kroppen och hackar tänder, och dessutom har andra symtom på sepsis ska man inte tveka, då ska man absolut kontakta sjukvården. Tid är liv.

Läs mer: Läkaren tog miste: Jennys ryggsmärta var livshotande blodförgiftning

Läs mer: Hugo överlevde blodförgiftningen, nu siktar han på Melodifestivalen

Mer läsning

Annons