Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare slet av armen på det döda fostret

/
  • Inger Blomberg, överläkare på kvinnokliniken och chefsläkare John Mälstam tycker att läkaren handlat korrekt.

En läkare vid Gävle sjukhus försökte dra ut ett dött foster ur mammans kropp så att en arm lossnade på fostret. Oetisk och inhuman hantering säger en barnmorska som anmält händelsen. Samarbetsproblem säger chefsläkarna.

Annons

Region Gävleborg har fått ta emot en avvikelserapport om händelsen som utspelade sig i september förra året. En kvinna hade kommit in till sjukhuset med komplikationer i samband med sin graviditet. Kvinnan lider av en genetisk blodsjukdom och blev inlagd eftersom det fanns risk för att fostret skulle ta skada. Efter några dagar dog fostret och medicin sattes in för att få igång förlossningen. Värkarbetet drar ut på tiden och efter två dagar bestämmer sig en läkare för att fostret ska tas ut.

Enligt anmälan är kvinnan i 21:a graviditetsveckan. Medicineringen har långsamt fått igång värkarbetet och fostrets ena arm sticker ut ur vaginan.

Läs också: Kvinna från Söderhamn ska ha blivit blind på ena ögat – efter fyra läkarmissar

Läkaren försöker vidga livmodertappen manuellt men barnmorskan påpekar diskret, för att inte störa patienten, att hon vill att läkaren ska sluta. Detta för att inte riskera bristningar vilket i sin tur skulle kunna leda till blödningar. Läkaren avbryter och säger enligt anmälan till patienten: Jag har hört att du är intresserad av att se ditt barn men det är inte alls säkert att vi får ut den helt. Den kanske vi får ut i bitar.

Läkaren vill dra ut fostret men barnmorskan, som är rutinerad och har lång erfarenhet, visar återigen att det inte är lämpligt att göra det på förlossningssalen. Barnmorskan blir ivägskickad för att hämta medicin och när hon återkommer har blod torkats upp från golvet och i ett badkar ligger fostrets ena arm. Läkaren vill fortsätta och tänker använda sig av ett tångliknande instrument. Barnmorskan påpekar att patienten borde tas till operationsavdelningen för att få bättre hjälp.

Avvikelserapporten ledde endast till samtal med berörda parter. Sjukhusledningen konstaterar att allvarlighetsgraden är betydande, sannolikheten för upprepande liten och att ingen känd skada inträffat. Chefsläkare John Mälstam och Inger Blomberg, överläkare på kvinnokliniken, ger sin syn på saken. Enligt dem handlar det om fosterdöd i vecka 19 och att de medicinska omständigheterna gjorde att förlossningsarbetet måste skyndas på. Enligt barnmorskan förvärrades inte kvinnans sjukdom under tiden förlossningen pågick.

– Kejsarsnitt är inte en vedertagen metod till sen abort. Det har förkommit att foster tagits ut på det här sättet men det har skett väldigt sällan, säger Inger Blomberg.

Anledningen till att armen lossnade beror på förruttnelseprocessen enligt Inger Blomberg.

– Det här var vanligare längre tillbaka när de medicinska metoderna inte var lika bra, säger hon. Det är ovanligt att det inte lyckas med medicinering och det blir besvärligare när graviditeten gått så långt.

Läs också: Ingen kritik mot Hudiksvalls sjukhus efter anmälan från anhörig

Susan Sprogoe-Jakobsen, avdelningschef vid rättsmedicinska avdelningen i Umeå säger så här i ett mejl: Ett foster i vecka 19 har inte så långa armar att det ena kan sticka ut ur slidan. Om fostret har dött i livmodern och fosterhinnorna är hela blir det ingen förruttnelse men däremot en så kallad maceration. … När fosterhinnorna går sönder börjar förruttnelsen (nu har bakterier tillgång till fostret) men efter bara två dagar med maceration/förruttnelse är kroppen knappast så mjuk att man kan dra av armen.

John Mälstam igen:

– Jag tror det här är en konflikt mellan två personer. Beskrivningen stämmer och enligt övrig personal har det varit ok men det tyckte inte motparten. Allt har gått korrekt till enligt rådande omständigheter. Men det är klart att det varit en tuff och obehaglig situation för alla inblandade inklusive patienten, säger John Mälstam.

– Vi har haft samtal med alla inblandade parter för att försöka förstå varandras perspektiv. Jag vet inte om barnmorskan förstår men doktorn gör det. Vi hade inte kunnat göra på annat sätt men som personal kan man må dåligt, säger Inger Blomberg.

Mälstam berättar att han också varit i kontakt med den kvinna som förlorade sitt barn.

– Hon uppfattade det som att personalen gjorde vad de kunde och upplevde ingen osämja.

I konsekvensrapporten står vid Förslag till förbättringsåtgärder: Ja, var och en som läser detta får tolka detta efter egen moral och etiska kapacitet. Sjukvårdspersonalen behöver ibland utföra mycket känsliga och etiskt svåra åtgärder men detta måste utföras på respektfullt och humant sätt. Alltså barnmorskans egna ord.

Om det handlar om en konflikt mellan två personer som Mälstam och Blomberg hävdar, varför står det då att allvarlighetsgraden är Betydande?

– Det vet jag inte, det kan jag inte svara på nu, säger Inger Blomberg.

Senare återkommer hon och säger att allvarlighetsgraden är satt utifrån barnmorskans upplevelse och inte har med den medicinska handläggningen att göra.

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) uppger att den aktuelle läkaren förekommer i åtta ärenden men i inget fall har det lett till någon vidare åtgärd.

Mer läsning