Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är uppfinningen som tillverkas i Ljusdal – ska förenkla din vardag

/
  • – Det blir ju ofta kvar i förpackningen som bara slängs, men med den här kan man spara pengar, säger Jimmy Wahlman, om sin uppfinning Bottenupp.
  • Jimmy Wahlman med sin uppfinning Bottenupp.

Hur ska man få ut det sista ur yoghurtförpackningen?
Det funderade Gävlebon Jimmy Wahlman på, och kom då på uppfinningen han kallar Bottenupp – som tillverkas i Hennan.
Nu ska han tävla med sin uppfinning i programmet Ullared – Jakten på storsäljaren, i kanal 5.

Annons

Se tv-klippet där Jimmy Wahlman visar hur hans uppfinning Bottenupp fungerar

JImmy Wahlman öppnar sitt kylskåp för att visa hur hans uppfinning Bottenupp fungerar. I kylskåpsdörren står yoghurtförpackningarna upp och ner i hans uppfinning. Han berättar att hans uppfinning även fungerar för andra typer av förpackningar, som till exempel smörflaskor.

– Med den här kan man spara pengar, säger Jimmy Wahlman.

Bottenupp tillverkas av företaget Q-plast i Hennan, norr om Ljusdal. Över 20 000 exemplar har gjutits av företaget.

– Jag är uppe i hälsingeskogarna ibland och ser över produktionen.

Idén till uppfinningen fick Jimmy Wahlman genom att öppna sitt kylskåp.

– Jag märkte att det blev yoghurt kvar i varje förpackning, som vi bara slängde. På ett år blir det omkring 25 liter som vi slänger bort.

Han fortsätter:

– Till en början försökte jag balansera förpackningarna upp och ner i kylskåpet, vilket inte gick då förpackningarna bara välte. Jag testade då att bygga en första prototyp i sonens lego, som fungerade bra direkt.

Hans granne tyckte då att JImmy skulle söka till programmet Jakten på nästa storsäljare, vilket han gjorde. Han skickade in en video till kanal 5 och blev utvald att delta.

I augusti förra året åkte han till Ullared där programmet spelades in. Programserien består av åtta delar som just nu visas i kanal 5. I varje avsnitt tävlar cirka 20 personer med sina olika uppfinningar. Deltagarna tävlar om att få sälja sina uppfinningar i varuhuset. Avsnittet där Jimmy Wahlman tävlar sänds den 19 april.

Hittills har han sålt ungefär 15000 exemplar av sin uppfinning, varav Ica har köpt in 10 000. Men han berättar också att han fått en del klagomål.

– Den passar inte på alla stora flaskor med lång hals, till exempel stora ketchupflaskor. Men jag utvecklar just nu en ny version som jag kallar Bottenupp 2.

Finns det ett behov för den här produkten?

– Nästan alla har ju någon sådan här typ av förpackning hemma i kylskåpet, och man slipper ju slänga mat. Man sparar också tid, eftersom man inte behöver vänta på att yoghurten ska rinna ner i förpackningen, säger Jimmy Wahlman.

Mer läsning