Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förföljde Ola: "Vissa helger kan det komma 200 samtal"

/

Han har kallats idiot, din jävel – och blivit hotad att skjutas om han inte tar tillbaka sin polisanmälan.
I nästan 20 år har Ola ofredats av en kvinna i sin bekantskapskrets via telefon och sms.

Annons

Vissa perioder är det lugnt. Andra gånger börjar ringandet redan vid fyra på morgonen.

Den första gången Ola fick ett telefonsamtal från kvinnan var 1996. Sedan dess har telefonsamtalen och meddelandena fortsatt strömma in. Ibland hör hon bara av sig orimligt många gånger. Vissa helger kan det handla om 200 samtal.

LÄS MER: Polisen om stalkning – "tar oerhört på psyket"

Ibland innehåller meddelandena också hot och fula ord. Ola har till exempel uppmanats att "passa sig jävligt noga när han går ut".

Allra värst blev situationen i våras. Då hotade kvinnan att skjuta Ola om han inte gick till polisen och tog tillbaka sina anmälningar mot henne. Efter det fick Ola ett kontaktförbud utfärdat mot kvinnan, men det har hon överträtt flera gånger.

– Situationen är stressande. Jag får svårt att andas när det drar i gång och får fokusera bara på vad jag ska göra, säger han.

Att byta telefonnummer ser han inte som ett alternativ. Det nya numret skulle bara ta ett par dagar för henne att luska fram.

– Det finns en listighet över alltihop, för hon kan låta väldigt fokuserad och klar. Men ett nej måste vara ett nej, när jag säger "ring inte", på samma sätt som när en ensam tjej ska gå hem från krogen.

Nu har kvinnan åtalats för flera fall av ofredande och ett fall av övergrepp i rättssak. I januari blir det rättegång.

– Det känns som att befinna sig i en dokusåpa i landet tvärtom, där inget är rätt. Värsta tänkbara scenario är att hon bara döms till böter och kan fortsätta.

Fotnot: Ola heter egentligen någonting annat.

Mer läsning

Annons