Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna-Lena från Gävle räddade hundratals migranter ur Medelhavet

/
  • I land väntade bland annat Röda Korset och myndigheter på att ta emot flyktingarna.
  • Ribbåtar på väg mot en båt med flyktingar.
  • Anna-Lena Halvarsson med en liten pojke i famnen. Kustbevakarna hade skyddskläder på grund av smittrisken.
  • Alla sjöfarare är skyldiga att hjälpa fartyg i nöd. Handelsfartygen plockade upp hundratals människor.   – Just den vita båten sjönk sedan, säger Anna-Lena Halvarsson.
  • – Jag skulle bedöma att flotten rymmer 120 personer, och här är havet lugnt. Det är lätt att förstå vad som händer om det blir panik eller blåser upp, säger Anna-Lena Halvarsson.
  • Anna-Lena Halvarsson visar bilderna från Medelhavet.
  • Kustbevakningens båt väntar på uppdrag. Anna-Lena Halvarsson säger att hon vill åka tillbaka till Medelhavet igen, om möjligheten ges.

1 217. Så många människor var Anna-Lena Halvarsson med och plockade upp från flyktingbåtarna på Medelhavet.
– Jag skulle gärna åka tillbaka igen, säger hon.

Annons

Kustbevakningens fartyg Poseidon har funnits i Medelhavet hela sommaren för att rädda människor som försöker ta sig till Europa. Anna-Lena Halvarsson från Kustbevakningen i Gävle jobbade i 16 dagar på Medelhavet i slutet av juni.

Nu när bilderna av omkomna barn sprids över världen kommer upplevelserna tillbaka, även om hon inte fick vara med om just det. De båtar som de plockade upp människor i från kunde ha varit till havs i åtta dagar. Gummiflottarna kunde ha mer än 100 personer ombord, utan flytvästar, mat och vatten.

– Vi lastade över tio personer i taget till våra ribbåtar. Om vi hade dragit flottarna till fartyget hade alla försökt ta sig ombord samtidigt. Då hade de kantrat.

Hon berättar om människor som behövde dropp på grund av uttorkning, om barn som bara var några år gamla, om människosmugglare som enbart vill tjäna pengar.

– Ibland var de kvar ombord, men ofta sade de till någon ombord att "du får åka gratis om du kör båten". Den som blir påkommen med att köra en flyktingbåt får hårda straff.

De räddade migranterna fördes till Sicilien och sedan vände Poseidon tillbaka ut på havet.

Egentligen skulle kustbevakarna ha haft ledig tid, men det var det ingen som ville. Det fanns för många människor där ute.

– Vi sade att sova får vi göra när vi kommer hem.

Blir du arg när du ser det som sker?

– På situationen som tvingar dem att fly. Men man kan inte bli arg på dem.

Innan kustbevakarna fick åka hem till sina familjer fick de möjlighet att ventilera sina upplevelser och Anna-Lena Halvarsson tycker att Kustbevakningen har tagit väldigt bra hand om sina anställda. I början av nästa vecka återvänder Poseidon till Sverige och då ska Anna-Lena Halvarsson åka ner till Göteborg för att möta fartyget.

Om det blir ytterligare insatser i Medelhavet är det regeringen som avgör.

Mer läsning