Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästfritt kommunalråd med ömma tår

Medborgarna har rätt (och skyldighet) att granska makthavare.

Olle Nilsson Sträng har i insändare (19/6) reagerat på den kritik som jag och andra riktat mot kommunens hantering av det famösa galleriabygget på Brotorget. Rubriken på Olle N-S insändare var ”Gästvänliga hälsingar”.

Vad han menar med denna gästvänlighet uttrycker han inte klart men man måste tyda det så att vi ska öppna den kommunala stora famnen för att få företag att etablera sig främst inom handeln. Naturligtvis ska vi i Bollnäs kommun önska företag välkomna hit men det betyder inte att vi ska lägga oss platt till marken för varje ”friare” som kommer med lockande anbud och framför allt inte skriva under skamligt dåliga kontrakt. Går det fel så spricker ”ballongen” och följderna blir att Bollnäs-borna får stå för notan.

När Olle Nilsson Sträng går till motanfall gör han det genom att få läsarna att fokusera på annat än det jag i insändare varit kritisk mot, nämligen den famösa galleriaaffären. Han försöker till exempel ta in arbetslösa ungdomar i sitt motangrepp, vilket är populistiskt. Frågan är hur många ungdomar som kommer att få jobb i eventuell galleria. Det är mer än naivt att tro att en galleria skulle lösa ungdomsarbetslösheten i Bollnäs kommun.

I sin frustration anklagar Olle N S bland annat undertecknad att föra fram ”direkt felaktiga saker”. Jag har hämtat mina uppgifter från bland annat de reportage som skrivits i denna tidning, uppgifter som rimligen borde vara korrekta, då ingen, inte ens Olle N S, krävt att Ljusnan skulle rätta eller dementera uppgifterna. Dessutom har jag läst och hämtat fakta från kontraktet mellan Sjaelsö och Bollnäs kommun.

Ljusnan, likväl som andra fria media, tillhör vad som kallas ”den tredje statsmakten” som i en demokrati tar på sig uppgiften att kritiskt granska och rapportera om vad som sker i vårt samhälle.

Som kommunens främste företrädare är det fullt naturligt att Olle N S personifierar kommunen i ansvarsfrågan. Inget konstigt med det! Efter Olle N S reaktion på mina och andras kritiska insändare förstår jag att vi trampat på ömma tår. Hur vore det om kommuninnevånarna inte utövar kritik utan bara på svenskt manér knyter näven i fickan inför tokiga kommunala beslut?

Jan Kjellberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel