Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GASTA om humorbråket: "En offentlig pajkastning"

Varför ska en bokare boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem? RAW-ägaren Mårten Anderssons fråga blev början på ett uppmärksammat bråk med komikern Karin Adelsköld inför tisdagens final i Amelia Comedy Queen.
– Jättetråkigt att bråket får större uppmärksamhet än själva finalen, säger finalisten Anna Siekas.

Mårten Anderssons fråga är saxad ur en mejlkonversation med komikern Karin Adelsköld (som coachat finalisterna) och tidningen Amelias representanter. "Ju fler kvinnor på scen, desto färre i publiken", var också ett konstaterande Andersson gjorde i mejlet som Karin Adelsköld i fredags publicerade på sin blogg. Mårten Anderssons synpunkter drog i gång en stor diskussion i sociala medier och på komikerforum kring synen på kvinnliga komiker och bråket mellan Adelsköld och Andersson blev en riksnyhet.

– Det är hemskt att han som en av branschens största spelare säger så. Det handlar inte om manligt och kvinnligt utan om hur känd man är, kommenterade Karin Adelsköld till Aftonbladet.

Under måndagen meddelade Amelia att de avbryter samarbetet med Karin Adelsköld och att finalen går av stapeln på RAW på tisdag som planerat. Anna Siekas från Gävle är en av de tre finalisterna.

– Jag har valt att inte delta med mina åsikter i den här debatten. Jag är inte den som brukar vara tyst, men nu har jag valt att vara det, säger hon.

Anna Siekas är besviken på att bråket har blivit viktigare än själva finalen. Det är ju de tre kvinnorna som ska delta, som har en chans att förändra på sikt, förklarar hon.

– Det som gör mig riktigt ledsen är att folk ska bojkotta finalen. Amelia har ju sina läsare, RAW har sin publik, så vilka är det som förlorar på en bojkott? Det är ju vi. Det är vi som förlorar.

– Bättre då att fylla huset och visa att vi visst drar publik.

Gävles humorklubb GASTA har haft Karin Adelsköld på scen vid ett flertal tillfällen, men vill inte "välja sida" i det uppmärksammade bråket.

– Vi har inte tagit ställning för någon av de här två. Det är en offentlig pajkastning, säger Stefan Söderblom, ordförande i GASTA.

– Samtidigt tycker jag att de som äger klubbarna ska få bestämma och att de måste få bygga sina bokningar på kvalitet, oavsett om det är tjejer eller killar.

Tycker du att Mårten Andersson har en poäng?

– I min värld är det här inte två motpoler. Nu blev ju mejlet offentligt, men det hade kanske gått att reda ut. Jag tror att hans tanke kanske var "Vad gör vi åt det här problemet?" Svaret hade kanske varit att de skulle ha sänkt priset eller löst det på något annat sätt.

Hur tänker ni själva kring den påstådda problematiken?

– Av de rookies vi tog in i år är 50 procent kvinnor. Vi gör allt för att ge tjejer chansen. Det som är svårt för oss är att boka kvinnliga headlines, för när de väl blir stora är det svårt att få dem att komma till oss.

– Men det här med att det ska sälja mindre med tjejer, så är det inte. Tar vi hit stora namn så kommer det folk, säger Stefan Söderblom.