Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gårdsförsäljning av vin ökar fylleriet och hotar systembolaget

Om gårdsförsäljning tillåts är risken stor att vårt svenska Systembolag ifrågasätts av EU.

Det är mycket positivt att alkohollagsutredningen stänger dörren för gårdsförsäljning av alkohol. Det gör att systembolaget kan fortsätta att ha monopol och att alkoholförsäljningen i Sverige kan ske under reglerade former.

Det är dock mycket oroande att ledande centerpartister driver frågan om att gårdarna ska få starta gårdsförsäljning. Vill Centerpartiet verkligen vara ansvariga för att Systembolaget försvinner?

Systembolagets monopol har vi i Sverige kämpat hårt för att få behålla i samband med att vi blev medlem i EU 1995. Två år efter medlemskapet fick Sverige till sist rätt av EU att fortsätta sälja alkohol via Systembolaget. Förutsättningen har dock varit och är att inga alkoholsorter får diskrimineras.

Systembolaget får exempelvis inte favorisera svenskt öl framför tyskt. Alkoholkonsumenter ska i dag få tag på alla sorters alkohol på Systembolaget. Om gårdsförsäljning tillåts är risken stor att vårt svenska Systembolag ifrågasätts av EU.

• Dels eftersom alkohol då kommer att säljas på gårdar runt om i Sverige, och Systembolaget således då inte längre har kvar sitt monopol.

• Dels eftersom gårdarna då skulle sälja sitt vin, inte andras. Vinsorter som produceras på andra håll i Europa kommer inte att kunna hävda sig i konkurrensen.

Konsekvensen av ovanstående är att EG-domstolen torde konstatera att svenska gårdar måste kunna sälja alla sorters vin. Då skulle det svenska Systembolagets reglerade försäljning upphöra när det gäller vin. Men vem säger att det skulle stanna vid det?

När vinproducerande gårdar får sälja alkohol, varför ska då inte också lokala ölbryggerier och spritproducenter få sälja sina produkter i anknytning till sina anläggningar? Blir det också så – ja, då kommer Systembolaget att upphöra, och Sveriges reglerade alkoholpolitik blir snabbt bara ett minne blott. De stora förlorarna är svenska folket, eftersom fylleriet och våldet då ökar och folkhälsan försämras.

Systembolagets monopol bidrar till färre alkoholrelaterade skador och färre berusade medborgare. Bland annat därför är det så viktigt att Systembolaget ges möjligheter att fortsätta att ha monopol. Det är med andra ord mycket bra att alkohollagsutredningen nu stängt dörren för gårdsförsäljning.

Eftersom ledande centerpartister driver frågan om att vinproducerande gårdar ska få starta gårdsförsäljning så måste jag avsluta med samma fråga som jag inledde: Vill Centerpartiet verkligen vara ansvariga för att Systembolaget försvinner?

Peter Moilanen

ansvarig för IOGT-NTO:s alkoholpolitik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel