Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gärdet - en värld i staden

Gamla Bollnäsbor - och alldeles nya. Hyreshus och bostadsrätter från 40-talet och framåt. Grönska, asfalt och parkeringar. Små butiker bland bostadshusen. Ett eget centrum, och så den stora livsmedelshallen. På Gärdet möts stort och smått, gammalt och nytt.

HSB-huset på Läroverksgatan 45 stod färdigbyggt 1944 och var först ut i den nya stadsdelen Gärdet.

Det var bostadsbrist och den nya staden Bollnäs behövde expandera. Husen byggdes i snabb takt och Gärdet blev snart en egen "stad i staden".

Den sjunde december 1960 konstaterade Ljusnan i ett reportage att stadsdelen hade mellan 2 500 och 3 000 invånare och nära nog hade blivit självförsörjande. Parallellt med bostadsbyggandet hade det "lämnats plats för lokaliteter till affärer och hantverksutrymmen av betydande omfattning".

Känslan av en stad i staden finns kvar än idag. Går man längs gatorna på Gärdet upptäcker man frisersalonger, en liten livsmedelsbutik, en handelsbod, en butik med retroprylar och tillhörande möbelverkstad, en databutik och annat smått och gott i lokaler i källarplanen. Man kan rentav få för sig att man går i en stadsdel som hör till en mycket större stad än Bollnäs.

Vissa gårdar är gröna och lummiga, andra består mest av parkeringsplatser. I några trappuppgångar står rollatorer parkerade, i andra barnvagnar. I vissa trappuppgångar ser man bara svenska namn på dörrarna, i andra syns också namn från länder som Somalia, Irak, Afghanistan och Turkiet.

Vi passerar en gård där det leker barn som är födda många hundra mil från Sveriges gränser.

Vi ville beskriva Gärdet. Vi ville få fram essensen av denna stora stadsdel i Bollnäs, men upptäckte snart att Gärdet inte ryms i några få ord. En stad i staden har blivit en värld i staden.

En av de alldeles nya Bollnäsborna heter Mohamed Farax. Mohamed bor på Polacksgatan, tillsammans med hustrun Hibo och de små döttrarna Degane och Amina.

Vi kommer på besök en eftermiddag i juni. Mohamed har just kommit hem från jobbet inom Bollnäs bostäder, och Hibo från svenskundervisningen. Döttrarna sover en stund efter sin dag på förskolan.

Mohamed och Hibo flydde från Somalia. De kom till Sverige för snart två år sedan och hamnade så småningom i Bollnäs. De pratar redan mycket förståelig svenska. De är utbildade i sitt hemland och talar både engelska och franska.

Vi skulle kunna berätta hur mycket som helst om deras bakgrund, och om hur livet har blivit i Sverige. Men den här dagen handlar det om Gärdet.

Familjen bor i en rymlig lägenhet om tre rum och kök.

- Vi trivs jättebra på Gärdet, säger Mohamed.

De har både svenska och invandrade grannar. Ibland pratar de i trapphuset med sina grannar.

- Och i tvättstugan, säger Hibo.

De händer också att de träffar andra somalier. Men inte så ofta. Familjen Farax har fullt upp med att få vardagen att gå ihop, precis som många andra småbarnsfamiljer i Sverige.

Närheten till centrum tack vare gångtunneln, närheten till livsmedelsbutiken, till SFI och till förskolan, det tycker Hibo och Mohamed är bäst med Gärdet. Lika nöjda är de inte med trafikbullret från Björkhamregatan.

- Barnen vaknar av bullret, säger Mohamed.

Lite längre norrut i området, i en tvåa på Björkhamregatan 46 C, bor Mattias Blomberg och Linnéa Boväng. Det är deras första gemensamma bostad.

23-årige Mattias har bott på Gärdet ända sedan han flyttade hemifrån. I höstas fick han erbjudande om tvåan på Björkhamregatan och tackade ja.

- Jag föll för köket, säger han.

Vi träffar paret på parkeringen utanför, och de bjuder vänligt in oss. Lägenheten i det gamla huset från 1949 har massor om atmosfär. De gamla dragluckorna finns kvar i köksskåpen och utanför vardagsrummets balkong breder grönskan ut sig som i en park.

- Folk brukar ligga och sola på gräsmattan, säger Linnea.

De betalar 3 800 kronor i månaden för sin tvåa som de hyr av Bollnäs Bostäder och trivs mycket bra.

Till slut tittar vi också in till Gerd Waleteg som bor i en HSB-lägenhet på Läroverksgatan 45. Det är 16 år sedan hon flyttade hit. Gerd bor i en mycket ljus och trevlig hörnlägenhet om 2,5 rum och kök.

En del är omgjort och moderniserat. Men det vita kaklet och dragdörren i köket är original, liksom fönsterbrädena av marmor och garderobsdörrarna av trä med gammaldags nycklar.

Vi känner vingslagen från den tid som börjar bli historia.