Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gard krävs på en halv miljon

Den socialdemokratiska politikern Lennart Gard är i blåsväder. Skatteverket kräver nu att Gard ställs personlig ansvarig för Ljusne AIK:s obetalda skatteskulder på drygt 550 000 kronor.

Lennart Gard är ordförande för bygg- och miljönämnden i Söderhamns kommun och ordinarie ledamot i kommunfullmäktige. Tidigare var han också kassör i Ljusne AIK, som försattes i konkurs i oktober 2011.

Skatteverket kräver nu i förvaltningsrätten att Gard ställs personligt ansvarig för den obetalda skatteskuld på 557 168 kronor som föreningen drogs med. I sin ansökan till förvaltningsrätten skriver Skatteverket att Lennart Gard som företrädare för föreningen "uppsåtligen eller av grov oaktsamhet underlåtit att betala in skatter och avgifter till staten".

Skatteskulden rör två anställda inom Laik. För dessa anställda har föreningen fått lönebidrag men har inte betalat skatt och sociala avgifter för de anställda under den period då Gard var ansvarig för föreningens ekonomi mellan 2009 och 2011. Som skriftlig bevisning har Skatteverket utdrag ur skattekontot samt skattedeklarationer som undertecknats av Lennart Gard.

Skatteverket menar att han borde ha vidtagit åtgärder långt innan föreningen försattes i konkurs. Skatteverket menar också att gränsdragningen och ansvarsfördelningen mellan Laik och den nya föreningen Söderhamn/Ljusne har varit oklar och att de två anställda i Laik också har arbetat inom S/L Hockey. "Tillgångar och skulder i respektive förening synes ha använts och sammanblandats på ett till synes ad-hoc-mässigt sätt beroende på vad som varit mest ändamålsenligt", skriver Skatteverket. Vidare skriver man "att de anställda stått kvar som anställda i Laik, till skillnad från SLHC, torde dels ha haft att göra med förutsättningarna för att få lönebidrag".