Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går vin och mödraskap ihop?

/

Jenny i Stockholm ville dricka två glas vin på krogen och samtidigt amma, på krogen.

Annons

Bartendern nekade henne dock ett andra glas vin, barens policy är att inte servera ammande kvinnor blev bartenderns besked när det andra glaset skulle beställas in. Om detta rapporterade Ekot i torsdags.

Att det hela blir till en nyhet säger onekligen en del om vår samtid. Unga kvinnor accepterar inte längre att bli klappade på huvudet och omyndigförklarade av så kallat bättre vetande.

Och även om vi har kommit långt ifråga om jämställdhet har vi inte ännu kommit hela vägen och därför finns det också all anledning i världen att förhålla sig på just detta viset till sin omgivning.

För huvudklapparna finns fortfarande där ute och de utgör ett hinder i både karriären och i det privata. Ett hinder för att ta sig fram och göra sina egna val i livet, baserat på vem man är som individ och inte på vilken könstillhörighet man har.

Kraven på mödrar är onekligen höga. Och där ute finns väldigt många med väldigt många moraliserande åsikter om vad som är passande, hur man skall bete sig, hur man skall förhålla sig till sina barn, hur man skall leva sitt liv. Majoriteten av dessa åsikter baserar sig på okunskap och en förlegad och stereotyp föreställning om kvinnor och mödraskap. Till skillnad från tidigare generationer vill många av de som idag blir mödrar vara mer än mödrar, men det finns det ännu inte full förståelse för i samhället.

Men när det handlar om alkohol och mödraskap är det inte lika enkelt att avfärda krogens nej till ytterligare ett glas som förlegat moraliserande.

Alkohol är en drog. Alkohol är skadligt.

Jenny som Ekots reportage handlar om kanske inte har några problem med sitt alkoholintag. Men det finns det väldigt många andra som har. Den som besöker en krog befinner sig på någon annans arbetsplats.

Vad Jenny gjorde genom att kräva ytterligare ett glas vin var att därmed göra sin egen alkoholkonsumtion till någon annans problem, till bartenderns problem. För där satt Jenny med sitt barn som hon ammade och drack vin.

Eftersom hon beställde sin alkohol av en annan människa försatte hon också denna människa i ett etiskt dilemma; servera eller inte servera?

Hänsyn till Jenny som gäst och omsorg om ett ammande barn vägdes mot varandra och i ögonblicket blev uppenbarligen omsorgen om det ammande barnet avgörande för bartendern.

Och även om vi lever i en sköt-dig-själv-och-skit-i-andra-tid är det tämligen uppfriskande att höra att någon annan faktiskt försökt ta ansvar för en medmänniska. Genom att säga nej till ytterligare ett glas vin även om det inte nödvändigtvis var ett riktigt beslut.

För enligt myndigheternas riktlinjer går det ypperligt att dricka ett eller två glas vin utan att riskera sitt barns hälsa. Däremot går det ännu inte lika ypperligt att göra det enligt de sociala riktlinjerna.

Mer läsning

Annons