Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Går det att lita på Juholt?

Håkan Juholts första halvår som partiledare för Socialdemokraterna har präglats av ordentlig vänsterretorik. Och löften om att göra såväl det ena som det andra har haglat. Dock utan att omsätta det i praktisk politik.

Snarare har det varit så att flera av de ställningstaganden som S och Juholt har intagit har de sedan fått backa ur. Tydligast exempel utgör haveriet kring insatsen i Libyen.

På torsdag drar det nya riksdagsåret i gång och det verkar inte som att Håkan Juholt och hans partikollegor har dragit någon större lärdom av Libyendebaclet.

Nyligen kom det olika besked kring euron från Tommy Waidelich och Juholt. Enligt Waidelich var den inte aktuell under hans livstid, medan Juholt pratade om inte innan 2018. En förhoppningsvis ganska stor skillnad.

Ännu större blir otydligheten kring ”Mattelyftet” som regeringen föreslår i höstens budgetproposition. Förslaget välkomnades tidigare i veckan av Socialdemokraterna utbildningspolitiske talesperson Mikael Damberg. När Juholt i går besökte Dalarna förklarade han att det var helt fel väg att gå.

Vad tycker egentligen Socialdemokraterna? Går det att lita på partiets talespersoner? Eller är det bara Juholts ord som gäller?

Går det i så fall att lita på vad Juholt säger?

Under sitt besök i Dalarna svarade Juholt på frågor från lyssnare i Radio Dalarna. På en fråga om försäljning av statliga bolag svarar Juholt:

”Jag ska göra allt jag kan dygnet runt för att få stopp för denna idiotiska utförsäljning av våra nationella tillgångar som har blivit någon form av religion. Denna utförsäljningshysteri gör oss bara fattigare. Sluta sälja ut Sverige.”

Retoriskt tydligt. Och visst har S vidtagit åtgärder för att förhindra försäljning av vissa statliga bolag. Men än så länge finns det inget annat besked än att S exempelvis är för en försäljning av statliga flygbolaget SAS.

Men ärlighet verkar inte ha någon högre prioritet för Håkan Juholt och Socialdemokraterna.

På frågan om pensionärsskatten svarar Juholt att det ska vara samma för pensionärer som löntagare, och att det ska vara åtgärdat redan i höstens budgetmotion.

För bara någon dag sedan var hans besked att S i sin budgetmotion skulle ta ett första steg mot en likvärdig beskattning, och finansiera detta genom att säga nej till sänkt restaurangmoms. Det är inte alls samma sak.

Det tycks som att väljarna får vänja sig vid att Socialdemokraterna under Juholts ledning inte är ett parti att lita på.