Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Går det att få en med extra allt?

Det måste gå ursegt i oppositionens interna förhandlingar.
Sista chansen att presentera en budget tillsammans är nu förbi. I går presenterade de tre oppositionspartierna var sin budget för att visa vad de vill göra om de vinner valet.

Annons

Målsättningen kan knappast ha varit det, när de tre partierna började förhandla.

Det är ett stort nederlag för oppositionen.

Vid den här tiden förra gången, i politikens tideräkning, hade de borgerliga oppositionspartierna redan presenterat ett gemensamt förslag för framförallt skatter och budget.

Förslagen som presenterades igår spretade kraftigt.

Men riktiga oppositionsbudgetar var det. Det fanns extra av allt i budgetarna. Lite mer än regeringen på alla punkter – utom skattesänkningar så klart.

Det var bara en fråga om hur mycket – skattehöjning, alltså – som man vill ha. Och på vad. Det är valet om man vill rösta på någon av oppositionspartierna i nästa riksdagsval.

Visst har de närmat sig varandra. Det var också Thomas Östros förklaring till att det presenterades tre olika förslag på gårdagens presskonferens.

Och de är relativt överens om satsningarna. Det var nog inte så svårt. Det finns mycket oppositionspengar att spendera.

Men det är hur de ska betalas som är den stora stötestenen.

Och Vänsterpartiet kompromissar minst.

Får Vänsterpartiet och Lars Ohly bestämma kommer skatterna att höjas med femtiofem miljarder kronor. Det är mycket pengar. Och mycket av det får hushållen betala med höjd inkomstskatt.

Mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet skiljer det sig inte så mycket. Socialdemokraterna vill höja skatten med 17 miljarder kronor. Och Miljöpartiet med 20 miljarder kronor. Här är snarare frågan vad man vill höja skatten på.

Om Miljöpartiet får bestämma blir det två kronor i bensinskattehöjning. Socialdemokraterna däremot höjer skatten för de med mer än 45 000 kronor i månadsinkomst.

Pengarna ska gå till kommunerna. Det är alla oppositionens partier överens om.

Visst behövs det mer pengar i kommuner och landsting. Problemet med stora summor, som dessutom delvis bara betalas ut en gång, är dock att det blir konstgjord andning.

Det kan behövas ibland. Men frågan om hur mycket det ska vara. Och är det den enda lösningen på krisen?

Gårdagens presentation visade än en gång att väljarna inte får några besked. Och problemet är framförallt Vänsterpartiet.

Om oppositionen vinner valet är de lovade att vara med i en regering.

Blir det då 55 miljarder kronor i skattehöjningar? Med en tvåkronors bensinskattehöjning på toppen? Och kanske Lars Ohly som finansminister.

Väljarna är nog intresserade av svaret.