Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Går att fota annat än bara sig själv"

/

Med sin fotobok vill gymnasieeleven Klara Widmark visa att saker inte alltid är vad de ser ut att vara.

Annons

Fram till den 17 mars finns boken Olikheter och likheter att bläddra i på biblioteket i Ljusdal.

Klara Widmark går sista året på musikprogrammet på Slottegymnasiet. Hennes avslutande gymnasiearbete blev en fotobok på temat olikheter. Bilderna föreställer alltifrån porträtt och kroppsdelar i närbild till fruktstilleben och djur.

– Jag vill visa att det finns olika sidor på allting, att det inte bara är svart eller vitt. Det är så många ungdomar i dag som tar bilder på sig själva och lägger upp på sociala medier, och alla bilder ser likadana ut. Men jag vill visa dem att det går att fota annat än bara sig själv och ändå få bekräftelse, säger hon.

Boken är också ett bevis på att det går att genomföra konstnärliga projekt och att fullfölja drömmar utan att det krävs en massa pengar. Man kan komma långt även med små medel, menar Klara Widmark. Allt hon egentligen behövde för att skapa sin bok var en kamera och en dator. Med hjälp av ett gratisprogram som hon hittade på internet kunde hon redigera sina bilder och sin bok. Till bilderna som är tagna i studio kunde hon låna en av skolans två fotostudior, samt låna en kamera från skolan.

– På det viset kunde jag fota och redigera helt gratis, säger hon.

För att finansiera trycket av boken ansökte hon om kommunens PÅPP-bidrag, pengar som delas ut till ungdomar som vill genomföra olika sorters aktiviteter som gynnar andra unga i kommunen. Med sitt bidrag på 2 500 kronor kunde hon sedan trycka fyra exemplar av fotoboken, varav ett nu alltså ställs ut på Ljusdals bibliotek.

Varför blev det då en fotobok?

– Många var förvånade eftersom jag går musikprogrammet. De förväntade sig att jag skulle spela in en CD eller något. Men jag tycker om att vara lite tvärtemot. Och så tycker jag om att fota.

Som liten fick hon en kompaktkamera, och fotade en rulle per år. Sedan fick hon en digitalkamera och började fota mer, och samlade bilder i album. Till slut sparade hon ihop till en egen systemkamera och fotade ännu mer.

– Jag skulle vilja bli fotograf, det är så spännande hur man kan beskriva så mycket i bara en bild. Och så är det ett sätt att bevara minnen, det är väldigt viktigt för mig, säger Klara Widmark.

Annons