Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammelgården förebereds som världsarv

Fågelsjö gammelgård ska få nya områdesbestämmelser. Det är en förberedelse inför eventuell placering på Unescos världsarvslista.

Gammelgården i Fågelsjö i Orsa finnmark bedöms som unik eftersom den står utrustad på samma sätt som när ägarfamiljen flyttade ur den och in i det så kallade Amerikahuset på samma gårdstun 1910.

När hälsingegårdar kan bli världsarv så småningom finns kommunägda Fågelsjö gammelgård med i sammanhanget även om den ligger i Dalarna (Ljusdals kommun, Gävleborgs län).

Områdesbestämmelserna har upprättats för att bevara den kulturhistoriskt värdefulla miljön samt tillhörande byggnader. På grund av områdets kulturhistoriska värde gäller den utökade lovplikten samtliga byggnader inom området. Ny bebyggelse är bygglovspliktig och ska endast tillåtas i undantagsfall.