Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammalt snickeri visas upp

Under den pågående linveckan passar Hanebo hembygdsförening på att visa upp Edhs snickeri. Verkstaden har stått intakt sedan 1960-talet men haft visning på beställning det senaste året. Inne i hantverkslokalen där tusenkonstnärer arbetat finns det gamla vävstolar och spinnrockar, tavelramar, verktyg och massor med bilder på vackra möbler de tillverkat.

Annons

Under fredagen håller Hanebo hembygdsförening och museivärden Ove Strömberg i tre guidade visningar vid snickargården i Kilafors. Rundturerna visar på de olika generationsskiften och snickarnas alla mångsysslor genom åren.

De skapade för att skapa och med remdrivna maskinerna kopplad till samma motor, så kallade multimaskiner, svarvades, slipades och sågades det alltså från en och samma motor. Det finns flera exempel på egentillverkade saker, som lamporna med utdragbara pinnar som kunde justeras för att punktbelysa arbetet.

- De samlade som hamstrar och vi kan gå bakåt i flera decennier och se exakt vad som gjordes och till vem. De har allting uppskrivet. Kvar finns även mallar till backspeglar så att de kunde ta samma mått om samma spegel gick sönder igen, säger Ove Strömberg som umgicks en del med den siste av Edharna, Algot Edh, som blev 100 år.

Eftersom bröderna Edh började bygga spinnrockar samt vävstolar 1953 finns det en koppling till linet. Och därför hålls visningarna under linveckan. Snickarna ägnades sig dock inte enbart åt snickeri av möbel- och finsnickeri utan också sliperi. De hade barberare och slaktare som kunder samt privatpersoner som ville få sina rakblad slipade.

- De var experter eftersom de även slipade och vårdade sina egna verktyg, säger Ove Strömberg.

- Vi tog över ansvaret för några år sedan, och har då nyttjande rätten av snickeriet även om det ägs av fostersonen Leif Nord, säger Olle Andersson ordförande i Hanebo hembygdsförening.