Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt glas ska modernisera tv-branschen

/

Det superstarka Gorillaglaset upptäcktes redan 1962.

Annons
Det superstarka Gorillaglaset upptäcktes redan 1962. Sedan dess har tillverkaren letat efter ett användningsområde. Nu, nästan 50 år senare, har man lyckats.

Företaget Corning Inc uppfann ett ultrastarkt glas tidigt 60-tal. Det tog  glaspionjärerna drygt 50 år att hitta ett kommersiellt användningsområde. Först 2008 insåg man att det stryktåliga Gorillaglaset kunde producera skyddslager till mobiltelefonskärmar. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Nu, bara två år senare, är det redan en miljardaffär. Och det är bara början. Gorillaglas ska tas i användning för att skapa exklusiva platt-tv:s utan ramar

Det är mycket svårt att ha sönder eller ens repa glaset, som är tre gånger starkare än vanligt kemiskt stärkt glas. Detta trots att Gorillaglas är hälften så tjockt. Dessa egenskaper gör materialet idealistiskt för platt-tv:s, och man väntas gå i Gorillaproduktion under 2011 tillsammans med asiatiska tillverkare.

Redan i dag är Corning världens största leverantör av glas till lcd-skärmar. Detta tack vare en annan produkt som man uppfann på 60-talet med flytande kristaller. Även då fick man vänta länge på framgång. Det dröjde ända tills lcd-tekniken togs i bruk för dataskärmar på 80-talet.

Gorillaglas används i dag bland annat i Motorolas Droid och LG:s X300 notebook.
 


/Andreas HermanssonPrylportalen.se

Mer läsning

Annons