Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Gammaldags fördomsfri negerboll"- anmälan läggs ner

Eva Sidekrans (M) är toppmoderat i Älvkarleby och har kallat en bakelse för detta. Nu läggs polisanmälan om hets mot folkgrupp ner. Men hon avstår från att uttala sig om kommunpolitiken.

Moderaterna är i dag näst största parti i Älvkarleby med fem mandat och på tredje plats på deras lista står företagaren Eva Sidekrans, 45 år. Efter att hon kallat en bakelse för "gammaldags fördomsfri negerboll" i bolaget Saemas webbkatalog rörde det upp känslor i sociala medier. Efter flera artiklar i media bad Eva Sidekrans offentligt om ursäkt om det skulle vara så att någon tagit illa vid sig.

Hon lovade även sina partikamrater att hon skulle byta namn på bakelsen.

Nu har Stockholmspolisen lagt ner en polisanmälan om hets mot folkgrupp mot Eva Sidekrans. Daniel Godman, chef för hatbrottsgruppen i Stockholm city, lade ner ärendet.

– Det krävs att någon grovt kränker en hel folkgrupp. Med tanke på samhällsdebatten får det här betraktas som skrivet i ett dåligt komiskt syfte, hon kanske tyckte det var lite roligt eller kitchigt. Men hon får anses sakna vilja eller uppsåt att kränka en hel folkgrupp, säger han.

Zakaria Zouhir, är ordförande för Afrosvenskarna i Stockholm och polisanmälde Eva Sidekrans.

– Om det här inte går att straffa så tycker jag att lagen måste skärpas. Hatbrotten mot afrosvenskar ökar. Det finns en historia och det verkar gå att behandla oss hur som helst.

Han är kritisk mot M.

– Jag tycker att hon ska avgå, vi har inte accepterat hennes ursäkt, säger Zakaria Zouhir.

Till saken hör att Zakaria Zouhir kandiderar för Vänsterpartiet i Stockholm i valet, men han anser att han nu uttalar sig som representant för Afrosvenskarnas Riksförbund.

Eva Sidekrans har tidigare knappt uttalat sig för Arbetarbladet. Hon meddelade under fredagen att hon inte har tid att prata om det nedlagda ärendet eller kommunpolitiken i Älvkarleby.

Jessika Vilhelmsson är Moderaternas ordförande i Uppsala län. Enligt henne har inte Eva Sidekrans fått något förbud att uttala sig.

– Absolut inte, vi jobbar inte så, hon står kvar som kandidat. Hon har tidigare sagt att bakelsen ska få ett nytt namn, men jag vet inte om den fått det i katalogen än. Jag tycker det är häpnadsväckande anklagelser om rasism i Moderaterna. Vi står så långt från rasism som det går, säger Jessika Vilhelmsson.