Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal tjäroljefabrik undersöks

Under första och andra världskrigen fanns en rad tjärfabriker igång, bland andra Voxna tjäroljefabrik i Voxna stationssamhälle väster om Edsbyn. Nu har länsstyrelsen fått 150 000 kronor för att kunna låta göra en förstudie av området.

Naturvårdsverket har sammanlagt delat ut 40 miljoner kronor till landets länsstyrelser för att de ska kunna låta undersöka förorenade områden.

Miljöhandläggare Ulrika Nilsson berättar att förstudien i Gävleborg gäller tre gamla tjärfabriker, förutom Voxna även i Lingbo och Nordanåsbo i Gästrikland där det bedrevs sådan verksamhet.

Under första och andra världskriget var det brist på bränsle och då blev tjära och träkol attraktiva alternativ. Men verksamheten var alltifrån ofarlig. Ur framställningen uppstod farliga ämnen som har koppling till tjäran bland andra polyaromatiska kolväten (PAH).

Vissa av dessa är cancerframkallande om man blir mycket exponerad av dem och under lång tid. De kan också påverka vattenmiljön.

Därför vill länsstyrelsen låta göra en förstudie under detta år vilken påverkan som det finns på miljön i de områden där det har funnits tjärfabriker. Man vill komma fram till om det finns eller inte finns föroreningar.

Voxna, Lingbo och Nordanåsbo har klassats som stor risk-områden. Till Lingbo och Nordanåsbo har man fått pengar sedan tidigare.