Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal soldatbostad får nytt liv

I de djupa skogarna utanför Arbrå ligger ett över 300 år gammalt soldattorp. Det bär på en historia väl värd att bevara och nu jobbas det febrilt för att renovera det charmiga torpet - ett arbete som kräver såväl precision som mångårig erfarenhet.

Det är inte helt enkelt att hitta rätt. Grusvägen blir till mindre och knappt körbar släpstig och sista biten in får man gå till fots. Men det är väl värt det lilla besväret, några hundra meter in i skogen öppnar sig en solbadande glänta och där står det - ett stycke svenskt kulturarv.
Soldattorpet byggdes antagligen någon gång i slutet av 1600 eller början av 1700-talet och användes av soldater som fick ett stycke mark av det militära för att kunna bygga sig en bostad.
Stugan ska få en ny grund och arbetet med att lyfta upp stugan för att rensa ut all gammal grund och lägga dit nya timmerstockar är i full gång. De som jobbar med soldattorpet är ett par pensionerade snickare, Christer Svensson och Inge Bäckström. De har fått uppdraget via bemanningsföretaget Hyr en pensionär.
Folke Rahm står bakom Hyr en pensionär och menar att arbetet med torpet är otroligt viktigt.
- Det finns ett makalöst värde i det här. Det är ett kulturarv som inte får försvinna och det är viktigt att återskapa.
Christer Svensson och Inge Bäckström har hittills arbetat i drygt en vecka och siktar på att jobba hela sommaren. Någon semester är det alltså inte tal om.
- Det här är ju semester, jag gör hellre det här än sitter hemma, säger Christer Svensson.