Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal mat stjäls

Livsmedelsbutiker har den senaste tiden haft stora problem med folk som stjäl kasserad mat från deras avfallscontainrar.

Hänglåsen till containrarna slås sönder eller klipps av, därefter stjäls innehållet i dem. Däri ligger mat som har utgånget bäst före-datum, som alltså är för gammal för att äta utan risk för att exempelvis bli magsjuk. Det kan också röra sig om sådant som förvarats i förpackningar som har gått sönder och därför kastats.

– Tidigare år har det skett någon enstaka gång, men aldrig så mycket som i år, säger Stellan Lund, butikschef på Coop Extra i Hudiksvall.

De senaste veckorna har stölderna ökat drastiskt och Coop Extra har fått ersätta låsanordningarna flera gånger.

Jan-Åke Larsson från Sita, förklarar att många butiker har samma problem. Och Coop Extra i Hudiksvall har varit särskilt utsatta för den här typen av stölder.

Han berättar att en matbutik i Iggesund för ett par år sedan drabbades av att folk först bröt sig in och containrarna och stal den gamla maten, sedan kom de in i affären för att reklamera varorna och på så vis försöka få ersättning för dem.