Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal julskinka väcker misstankar

Verkar fräsch efter fyra år i kylskåp.

En fyra år gammal julskinka som ser som ny ut fick en av HT:s läsare att gå till miljökontoret för att fråga vilka tillsatser vi stoppar i vår mat.

När Lena Lindström från Iggesund städade ur en bekants kylskåp hittade hon en julskinka från 2009. Skinkan var som ny. Lena Lindström tycker det är märkligt att fläskkött kan hålla fyra år i ett kylskåp.

– Man undrar ju vad de har stoppat i för kemikalier när den håller så länge, säger Lena Lindström.

Tillsammans med HT:s reporter och fotograf gick hon till Norrhälsinge miljökontor för att fråga om det är på grund av tillsatserna som köttet håller så länge.

Lisa Sandström är miljö- och hälsoskyddsinspektör. Hon tycker också det är märkligt att en julskinka kan hålla sig fyra år i kylskåp utan några märkbara förändringar.

– Det känns inte bra. Livsmedel ska inte hålla i evig tid, säger Lisa Sandström.

Enligt Lisa Sandström håller fläskkött normalt ett halvår i en frys. Det håller kortare tid än till exempel nötkött på grund av den högre fetthalten. Men fyra år i ett kylskåp är väldigt länge för en julskinka.

– Även om den inte luktar dåligt så kan det finnas skadliga bakterier i den, säger Lisa Sandström.

När hon läser innehållsförteckningen finns det socker, salt och konserveringsmedel. Alla tre ingredienser hindrar bakterier från att växa till. Antioxidationsmedel gör att skinkan inte blir grå. Det kan lura konsumenten att köttet är fräscht även om det inte är det.

– Jag tycker det är bra att folk reagerar. Det är konsumenter som främst kan påverka företag. Jag tycker man ska köpa ekologisk skinka om man inte vill ha konserveringsmedel. Det finns konserveringsmedel i ekologisk julskinka också, men den är gjord på ekologiska råvaror. Då används också mindre bekämpningsmedel, mindre antibiotika, och djuret har haft det bra, säger Lisa Sandström.