Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal bangård förorenad

Föroreningar som bly och koppar har upptäckts vid före detta bangården på gamla järnvägsstationen. Provtagningen gjordes för att undersöka marken inför en fortsatt schaktning.

Bly och koppar är vanligt förekommande föroreningar vid banvallar och järnvägar. Impregnerade delar i järnvägen och olika sorters slagg från ogräsbekämpning och frostskydd leder ofta till att föroreningarna samlas i marken.

Schaktning i området har redan gjorts och kommer att fortsätta. Enligt Margareta Örn Liljedahl, miljöutvecklare på kommunen, ligger högarna med jord kvar i väntan på att resultatet överlämnas till Bygg- och miljökontoret. Där beslutas vad som ska hända med materialet.

- Man får inte lägga det var som helst. Men området är hälsomässigt säkrat, säger hon.

Marken där förorenat material hittades har nu fyllts med ren jord istället. Schaktningarna har bland annat gjorts för att få bort ogräs längs det före detta järnvägsspåret.