Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla ska ha ett tryggt boende

Svar till Roland Styffe (9/9).

Kommunen är enligt Socialtjänstlagen skyldig att verkställa beslut inom tre månader. Om kommunen inte har verkställt beslutet inom den tiden, ska detta rapporteras till Socialstyrelsen. Kommunen ska även rapportera vilka insatser man erbjudit, i avvaktan på att beslutet kan verkställas.

Det kan handla om hemtjänst, ibland dygnet runt, korttidsvistelse med mera. Om Socialstyrelsen anser att kommunen brustit kan vite (böter) utdömas. Söderhamns kommun har hittills inte fått någon sådan dom.

Söderhamn har fler platser i äldreboende än jämförbara kommuner. Ett problem är att vi har fel mix av vårdplatser. Sommaren 2011 har varit extra tung vad det gäller att erbjuda boende för personer med stora vårdbehov.

De som klarar boende i servicehus har lättare att få en plats. Omvårdnadsnämnden ser över möjligheten att omstrukturera äldreboenden, så att man lättare kan ta emot personer med stora vårdbehov. Förvaltningen arbetar även med att förbättra rutiner vid in- och utflyttning, bostads-anpassning och hjälpmedel med mera.

Att omvandla lediga lägenheter i hyreshus är inget bra alternativ. Dessa lägenheter är inte anpassade för den avancerade vård och omsorg som idag bedrivs vid våra äldreboenden. Förutom själva lokalen, krävs dessutom en personalorganisation med bemanning dygnet runt, kostpersonal, sjuksköterskeresurser med mera.

Du har helt rätt i att våra gamla ska ha ett tryggt boende, och en god omvårdnad. Det är vår ambition och något vår engagerade och välutbildade personal arbetar för. Hoppas du har fått svar på dina funderingar. Du får gärna ringa mig om du vill diskutera ytterligare.

Bengt-Olof Hedman (S)

omvårdnadsnämndens ordförande i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel