Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla lämnas utan tillsyn

Sängbundna boende och demenssjuka gamla får knapp tillsyn nattetid, på äldreboenden i Hudiksvalls kommun. För få anställda på för många och för vårdkrävande äldre, gör att säkerhet och trygg vård blir åsidosatt, enligt uppgifter från såväl personal som anhöriga.

– Jag kunde aldrig tro att det skulle vara så här. Trygg känner jag mig inte, inte tillnärmelsevis. Det är hemskt att veta att personalen låser och går ut. Det är tomt i huset när nattpatrullen är ute, det har personal talat om för mig utan att jag ens har ställt frågan. Men det handlar om pengar och neddragningar, säger en anhörig, som vill vara anonym.

– Vi hinner inte göra vårt jobb. De demenssjuka är ju uppe och går, och vi hör dem inte. Det är olika trapphus, och vi går runt på larmen. Det har hänt att de har gått omkring länge, de rycker i dörrarna och går in till andra gamla. Det här händer nästan varje natt. Ibland är det väldigt aggressivt, och det har hänt att andra boende har blivit utsatta, säger en anställd.

Bilden av en kaotisk nattomsorg på äldreboendena delas inte av Pia Andersson, chef vid omsorgsförvaltningen i Hudiksvall. Att husen tidvis skulle sakna personal helt och hållet känner hon inte till, och under alla förhållanden får det inte ske.

I måndagens HT, Hudiksvalls Tidning, berättar anhöriga och personal mer om hur de upplever äldrevården i Hudiksvalls kommun.