Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla bilder fascinerar i Trönö

Intresset för gamla bilder och dess historia är stort.

I Trönögården visas gamla bilder från byn Berge.

Parkeringen fylls snabbt utanför Trönögården och svängdörrarna i entrén får ingen ro.

Intresset för Trönö är stort och när tillfälle ges att se sin historia missar man inte det. Fotoutställningen om byn Berge i Trönö är en succé. Redan efter någon timme har ett 50-tal kommit för att se folket, livet och gårdarna från förr.

- Det här är jag, säger Göta Mattsson och pekar på en flicka som sitter i knät på mamma, det var femtioårskalas i granngården och pappa tyckte om att fotografera. Lådkameran använde han flitigt när jag var liten, det minns jag.

Livet i Berge är sig inte likt idag.

- Det är så några i byn mot förr i tiden. Fast jag bor kvar. Jag kan inte tänka mig att flytta, utsikten är så fin.

Varje höst arrangerar Hembygdsföreningen en utställning. I år föll valet på byn Berge med ett 20-tal gårdar en kilometer från centrum. Byborna har ställt upp och letat i lådor, skåp och på vindar för att hitta gamla bilder, berättar Birgit Lundgren. Resultatet blev ett hundratal bilder. Det finns många spännande historier om och från Berge nedtecknade.

Utanför hörs kyrkklockorna ringa. Och vid många av gårdarna är flaggorna hissade på halvstång.

Det är begravning för Gösta Berglöf, 91 år. Han har forskat i Trönös alla bondgårdar och han har varit med och tagit fram utställningen. Birgit Lundgren tycker det känns hemskt konstigt, hon saknar honom.

- Jag fick ett brev för några veckor sedan av honom som handlar om en brevväxling mellan Göstas pappa och en vän. Det ska jag läsa upp vid presentationen, säger Birgit Lundgren.