Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Game of Thrones-skådis flyttar till Ljusdal

Den isländske skådespelaren Konrad Ragnarsson har flyttat till Ljusdal.
Efter en tuff uppväxt och ett mellanspel som elektriker kan han stoltsera med deltagande i bland annat tv-serien Game of Thrones och Hollywood-filmen Noah.
– Det är så konstigt att vara på en sådan inspelning. Man är inte i denna världen.

Konrad Ragnarsson har alltid drömt om att bli skådespelare.

– Sedan jag var liten har det funnits en skådespelare i mig, och folk frågade "varför blir du inte skådespelare?". Men livet tog andra vägar, berättar han.

Konrad arbetade i stället som elektriker, eller elinstallatör, men skada och sjukdom gjorde att det inte var rätt arbete för honom. Han blev i stället det han alltid velat bli.

Från 2011 fram till i dag har Konrad Ragnarsson deltagit i runt 70 projekt – filmer, tv-serier, musikvideor och reklamfilmer.

Även en dokumentär, Syndir feðranna, har han deltagit i – där han spelar sig själv. Han berättar om den traumatiska tiden på ett hem för pojkar. Hans mamma var sjuk och under två år behandlades han och de andra pojkarna väldigt illa – de utnyttjades bland annat sexuellt.

– Det var en från hemmet som började prata med tidningen, och det blåste upp rejält. Jag och mamma ställde upp i tidningen då också och pratade om detta. Hon visste ju aldrig då vad jag hade varit med om.

Det var en hemsk tid, men nu lever han ett ljusare liv.

Och det största han har gjort hittills: Game of Thrones.

Första framträdandet gjorde han i säsong tre, där han spelar en så kallad "wildling", ett vilt folkslag som i serien försöker ta sig söder om den stora mur som skiljer norr – med sina farliga väsen, jättar, gigantiska vargar och "the Others" som är ett stort hot mot mänskligheten – mot det marginellt mer trygga söder med sina krig mellan ett flertal självutnämnda kungar.

– Sen i säsong fyra spelar jag bybo när the wildlings slaktar en hel by. Vi tränade i tre, fyra dagar för att slåss med svärd och bågar och allt. Det var jättekul, det var som att bli barn på nytt.

– Men det vara farligt, det är därför man måste träna så mycket innan, berättar Konrad.

Spjuten var vassa och vid ett tillfälle är det två wildlings som han slåss mot. De högg mot honom upprepade gånger.

– Träffar man lite fel och det kan gå rakt igenom armen.

Under båda säsongerna fick Konrad spela mot en av seriens huvudpersoner, Jon Snow, eller Kit Harington som han heter på riktigt.

De hade mycket att prata om enligt Konrad.

– Jag har en skottskada i benet sedan snart 30 år, som är väldigt besvärlig och under tredje säsongen hade Kit brutit benet på tre ställen efter att han ramlat uppe på ett fjäll. Därför fick man aldrig se honom springa i säsong tre.

Bland det häftigaste, förutom att vara med i serien, var rekvisitan, berättar Konrad.

– I en scen i säsong tre får man se byn som the wildlings bor i, med tält och allt man behöver. Det såg verkligen ut som en riktig by – det vara bara när man tittade in i tälten man märkte att det inte var det, för de var tomma.

Drömrollen för Konrad är att få en stor roll i Game of Thrones, men åtminstone hoppas han få vara med i serien igen. I sommar kommer de inte att komma till Island dock – som är en utav inspelningsplatserna.

– Jag blev jättebesviken att de inte kommer tillbaka i sommar, men kanske nästa.

Tror du att du får vara med då?

– Ja, det tror jag. Man kan aldrig veta säkert, men jag tror det. Det skulle vara jätteroligt att få vara med igen.

Karriären började 2011 med en roll i den isländska serien Heimsendir. Sedan dess har han varit med i ett antal Isländska filmer och serier, likaså svenska, reklamer och Hollywood-produktioner så som the Secret Life of Walter Mitty, Fifth Estate och Noah.

I Noah fick han träffa Russell Crowe och senare kom han att vara med i Crowe's och Alan Doyle's musikvideo "Testify" som spelades in på Island.

Nu har Konrad flyttat till Ljusdal. Två av Konrads fem barn bor i kommunen och besvären med ovan nämnda skottskada blev det som avgjorde saken.

– På Island vill de bara amputera benet, men jag vill göra allt jag kan för att behålla det. Mina söner sa "men varför inte prova Sverige?". Man vet aldrig, man kan ju alltid försöka och hoppas på att de kan hjälpa mig, säger Konrad, som nu först och främst fokuserar på att bli frisk. Han är också fotograf och har redan hittat mycket att fotografera i "byn" som han kallar det. Skådespelarkarriären är dock ingenting han lägger på hyllan.

Trivs du i Ljusdal?

– Ja, det gör jag. Jag brukar trivas där jag bor, men jag är en storstadsmänniska, och Ljusdal kanske inte är det bästa för mig som skådespelare, men mitt ben är ju ändå som det är just nu.