Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel vill sprida glädje

Han går andra året på teknikprogrammet, jobbar extra som kock och servitör, är konfirmationsfadder, skidskoleinstruktör och tränar Hudik Alpins U8- och U10-åkare. Veckan innehåller inte många lediga dagar för Gabriel Papaztchev som fyller 18 år i dag.

Tre dagar i veckan jobbar han på hans pappas och systers restaurang, Route 84 i Forsa.

– Det var bara meningen att jag skulle vara där och jobba lite extra i samband med att de öppnade restaurangen för fyra år sedan. Men nu är jag där varje helg.

Läs också: Amerikansk vägkorg till Forsa

Men Gabriel väljer trots det inte att följa i sin pappas fotspår, utan valde teknikprogrammet på gymnasiet.

– Det stod mellan teknik och musik. Jag började spela gitarr när jag gick i fyran eller femman. Nu spelar jag även bas, och lite fiol, dragspel och blockföljt.

Valet föll till slut ändå på teknikprogrammet.

– Jag vill ha en bred utbildning, och jag har alltid varit intresserad av mekanismen bakom saker och ting, hur det fungerar.

Gabriel är intresserad av design och produktion, och tyckte därför att teknikprogrammet skulle passa bra. Men allt eftersom tiden har gått har fokus skiftat. En barndomsdröm har alltid varit att bli arkitekt, så ett tag var han inne på arkitektur och miljö, men nu lutar det åt att jobba några år efter gymnasiet, och sedan studera vidare till byggnadsingenjör.

– Där finns både konstruktion och design med, vilket i mitt tycke är perfekt.

Gabriel är nästan uppvuxen med slalomskidor på fötterna. Han började åka slalom när han var tre år, och tävlade fram till slutet av högstadiet.

– Då kände jag inget "jävlar anamma" när jag stod på startlinjen, och då tyckte jag att det var lika bra att backa.

Men han lämnade inte utförsåkningen. Nu tränar han Hudik Alpins U8- och U10-åkare, och sedan klubben tagit över skidskolan, är Gabriel också en av ledarna på där. Och Gabriel nöjer sig inte med att bara lära barnen åka slalom, han har även tagit ut klubben, och åkarna, på Youtube.

Läs också: I Hedebacken ligger snön kvar

För ett tag sen gjorde Gabriel en film från ett klubbläger med U8-åkarna som han lade upp på Youtube, för att locka fler barn till slalomträningen. Det har han nu utvecklat till att lägga upp ungefär en film i månaden från klubbens träningar och när han åker själv.

En av träffarna i skidskolan vet han redan nu att han kommer att missa. Då befinner han sig på ett fadderläger med kyrkan. Gabriel har varit konfirmationsfadder för Enånger Njutånger församling sedan han själv konfirmerades. Som fadder är han med på läger och upptakter, och fungerar som hjälp till präster och ungdomsledare.

– En del är för att jag är troende, och sen älskar jag vara bland människor och sprida glädje. Det är roligt att få se hur individerna utvecklas.

Gabriel tycker också om att fiska. Familjen har en stuga i Norrhassel, några mil norr om Hassela, men där finns det inte så bra fiskevatten. Så de brukar åka till en liten å, där de metar småabborre.

– Annars fiskar jag mest med kastspö.

Det är svårt att förstå hur Gabriel hinner med allt.

– Ibland har jag svårt att förstå det själv, säger han och skrattar.

– Men på onsdagarna brukar jag koppla av. Ibland blir det mycket, men då kan jag ta fram gitarren en stund eller sitta med Youtube och andas.

För Gabriel trivs med att jobba

– Det är ren avslappning att komma till restaurangen. Det är nästan som ett andra hem. Jag hittar saker lättare där än på mitt rum. Allt jag gör är för att jag vill sprida lycka, och sprider jag lycka känner jag mig inte trött. Se när barnen klarar en slalomövning eller när gästerna får sin mat. Jag har alltid varit en clown som bjudit på mig själv och gjort andra glada, och det vill jag fortsätta göra.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik