Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Gå tillbaka till islam eller försvinn för alltid"

I lägenheten intill Karim bor hans släktingar som under lång tid utsatt honom för våld och hot på grund av att han konverterat till kristen. Karim har sökt hjälp från både polisen och Migrationsverket utan respons.

Karim vågar inte vistas i sitt hem under dagtid. Han är rädd för att bli misshandlad av sina släktingar som bor i lägenheten intill. Istället för att vara med sin fru och sitt barn vandrar han runt på gatorna tills det blir sen kväll. Först när hans släktingar har somnat törs han gå hem. Anledningen till rädslan är att hans släktingar inte accepterar att Karim har bytt religion från islam till kristendom.

Karim kom till Hälsingland 2011 från Afghanistan, där han riskerade bli offer för kidnappning eller avrättning då han tillhör det förföljda folkslaget Hazara. Karim hade i hela sitt liv varit aktiv muslim och levt i ett samhälle genomsyrat av politisk islam när flykten från Afghanistan började år 2000. Allt eftersom flykten pågick funderade han allt mer på sin tro. Han bad, sökte tröst, förklaringar och framför allt hopp genom religionen.

– Jag kämpade med min tro varje dag men jag upplevde inte att jag fick någon styrka genom att be, säger han.

När Karim och hans släktingar hamnade i Sverige placerades de i Hälsingland, Karim med sin familj i en lägenhet och hans närstående i ett annat boende i samma trappuppgång. Karim mådde psykiskt dåligt, kunde inte sova och led av stress, svåra mardrömmar och ångest.

– Det var naturligt för mig att söka efter ett religiöst sammanhang när jag kom hit. Jag vill träffa andra människor och jag ville hitta en plats där jag kunde känna någon slags stillhet.

Karim åkte till den moské som låg närmast hans hemort och bad en lång stund.

– Jag bad för trygghet och för min familj. För att vi ska kunna fortsätta leva våra liv. Att flykten ska få ett slut.

Men det blev bara ett besök. Snart fick han höra att han inte var välkommen i den moskén eftersom den inriktning av islam som han tillhör inte accepteras där.

– Det var jättetungt, jag hade ingenstans att ta vägen med min förtvivlan.

Bara några dagar senare var han ute och gick i staden där han är bosatt, och passerade en kyrka.

– Jag kände att jag ville gå in. När jag öppnade dörren möttes jag av en man som tog min hand och sa "varmt välkommen, kom, kom." Efter att ha blivit avvisad i moskén kände jag att jag behövde det mottagandet mer än någonting annat just då. Det var helt otroligt.

Efter den dagen började Karims resa mot att konvertera till kristen. För honom kändes det som att han hittat hem. Men inte alla var lika uppfyllda av glädje som Karim över beslutet.

– Mina släktingar blev arga och skrek och hotade mig. De sa att de skulle döda mig och slog mig så hårt i bröstet att jag inte kunde andas. Jag är oren i deras ögon, och jag har svikit familjen. De tycker att det är skamligt att jag väljer att vara kristen.

Karim förstår att släktingarna är upprörda, att byta religion är något stort och provokativt. Men Karim kan inte acceptera att han inte ska få göra sitt eget val.

– Deras reaktion handlar framför allt om djupa traditioner från vårt hemland. Jag är besviken och ledsen, vi har ju flytt från krig och konflikter som beror på religion. Nu när vi äntligen kan leva i frihet så fortsätter de föra det här våldet vidare. Jag kan inte förstå varför, säger Karim.

Efter några månader valde Karim att gå till den lokala polisstationen för att be om hjälp med hoten och våldet från familjen. Han upplever att de inte tog hans situation på allvar. Polisen han pratade med sade enligt Karim att det inte fanns någonting de kunde göra för honom.

– De rådde mig att istället kontakta Migrationsverket och be om att få byta lägenhet. Jag skulle gärna flytta till Kiruna om jag fick, så jag kom så långt bort från släkten som möjligt.

Karim gick till Migrationsverket där han också möttes av oförstånd inför hur akut situationen var.

– De sa att de skulle titta på mitt ärende. Det skulle ta lång tid att handlägga och jag skulle inte hoppas på för mycket, säger Karim.

Månaderna blev till år och fortfarande bor Karim kvar i lägenheten intill sina närstående. Tillsammans med Karim bor också hans fru och deras barn. Karim är orolig för att hon och barnet också ska råka illa ut på grund av honom.

– Mina släktingar har gett mig ett ultimatum, antingen gå tillbaka till islam eller försvinna för alltid. Om jag inte får hjälp av polisen och Migrationsverket med ett nytt boende så kommer jag vara tvungen att fortsätta fly, säger Karim.

Läs också: "Gå till polisen är det enda rätta"