Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

G för Söderhamns kommun

Ungdomens nykterhetsförbund ger Söderhamns kommun godkänt betyg för ungas fritidsmöjligheter.

Det är inte varje dag Söderhamn placerar sig på den övre halvan när de svenska kommunerna rankas i olika system. Men bland de 219 kommuner som deltagit i UNF:s undersökning så placerar sig Söderhamn på 42:a plats.

Söderhamn får 3,5 i femgradig betygsskala. Det gör kommunen näst bäst i länet. Endast Gävle är bättre, med 3,8.

– Det är alltid kul med bra betyg, säger Marcus Häggström, kommunens ungdomssamordnare.

Nykterhetsförbundets undersökning omfattar bland annat kommunernas förebyggande arbete vid högtider och ungas möjlighet att ta del av drogfritt föreningsliv. Man lägger bland annat stor vikt vid antalet kostnadsfria och drogfria aktiviteter.

Det har blivit något av Söderhamns starka kort. Tillsammans med Be smart arrangerar man det populära Schools Out och flera liknande arrangemang under året.

– Ja, Schools Out och hela Verkstäderna egentligen. Grundsyftet har varit att kunna erbjuda drogfria och positiva mötesplatser, säger Marcus Häggström.

Till årets Schools Out har flera handlare kommit överens om att inte att sälja några alkoholhaltiga drycker över huvud taget under evenemanget, oavsett ålder. Det är ett tecken på hur evenemanget har brett ut sig i kommunen. Redan till det första året försökte kommunen övertyga handlare och restauranger att inte sälja någon alkohol men fick då ingen respons.

– Nu har de kommit på det själva. Jättebra. På något sätt har det satt sig i hela kommunen att verksamheter för ungdomar ska vara drogfria, säger Marcus Häggström.