Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra män anhållna efter polisinsats – misstänks för grovt jaktbrott

Fyra män anhölls under tisdagen, misstänkta för illegal rovdjursjakt. Åklagare Christer B Jarlås berättar att husrannsakningar har genomförts under dagen och flera fynd har gjorts.
– Utan att precisera så har misstankarna stärkts ytterligare, säger Christer B Jarlås.

Under tisdagen slog polisen till på flera orter i Hälsingland. Fyra män sitter nu anhållna, på sannolika skäl misstänkta för illegal rovdjursjakt.

– Det var ett sedan länge planerat tillslag. Polisen har gjort husrannsakan på minst fyra platser, säger miljöåklagare Christer B Jarlås.

Enligt honom är personerna på sannolika skäl misstänkta, vilket är av den högre misstankesgraden. Under tisdagens husrannsakan har flera fynd gjorts, som ytterligare stärker brottsmisstankarna. Brotten ska ha begåtts under 2017.

– Jag vill inte kommentera mer ingående just nu, eftersom utredningen är i en inledningsfas. Vi vet inte om fler personer kan vara inblandade, säger Christer B Jarlås.

Läs också: Hudiksvallsbo får ersättning för vargdödad hund

De fyra misstänkta är alla hemmahörande på olika orter i Hälsingland. Åklagaren är förtegen om var brotten har begåtts, eller vilka rovdjur det rör sig om.

– Jag säger inte så mycket mer än så. Det vi vet är att man på något sätt ägnat sig åt att jaga fredade rovdjur, som man inte haft rätt till, säger Christer Jarlås.

Några korta förhör har redan hunnit hållas när helahalsingland.se når åklagaren under tidig tisdagseftermiddag. Framöver kommer de misstänkta att utfrågas mer detaljerat, baserat på vad polisen hittar i deras bostäder.

– De kommer att höras mot det som hittats. Sedan får vi se om det finns anledning att hålla dem fortsatt frihetsberövade, säger Christer Jarlås.

Enligt Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen i Gävleborg, var det en större samordnad insats med över 30 poliser, åklagare och personal från åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål.

Vad som ligger bakom att brottet bedöms som grovt vill varken åklagare eller polis gå in på närmare. Inte heller vilken relation de anhållna har till varandra vill de kommentera.

– Rovdjur är väldigt skyddade av staten och då blir det allvarligare. Sedan så brukar sättet man jagat på vägas in också, mer än så vill jag säga, berättar Mikael Hedström.

Han vill inte kommentera i detalj var det är som hittats som gör att brottsmisstanken stärks.

– Men bland annat är det vapen som är omhändertagna. Jag har inte sett alla beslagen, men det är väldigt omfattande material, säger Mikael Hedström.

Han uppskattar att det som hittills är beslagtaget skulle kunna fylla ett helt kontorsutrymme.

– Det kan vara lite mer också, eftersom det är större saker såsom fordon, skotrar med mera, säger han.

Läs också: Reviret skulle skjutas bort – nu har hund dödats av varg i Blybergsreviret

Jakt och lagar

Jaktlagen och jaktförordningen är det som reglerar hur, var och när jakt får bedrivas i Sverige. I förordningen står det bland annat med vilka vapen och metoder en viss jakt får bedrivas.

Brott mot jaktlagen rubriceras oftast som jaktbrott medan brott mot jaktförordningen oftast rubriceras som olaga jakt. Straffen brukar vanligtvis innebära böter, återkallad vapenlicens eller i vissa grövre fall kan det även innebära fängelse.

Även Naturvårdsverkets har föreskrifter när det gäller jakt. Bland annat hur jaktvapen får se ut, vilken ammunition som får användas, hur fällor får användas samt regler för jakt efter älg. Naturvårdsverket har flera föreskrifter som berör jakten.