Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra hjärnblödningar och två ryggfrakturer efter svår ridolycka – ändå startar Ulrika vargsafaris med islandshästar

Ulrika Ellgren var nyligen nära att dö efter en mycket allvarlig ridolycka. Hon och bästisen Karolina Svensk inviger nu företaget Ockelbo Islandhästar – trots att också Karolina hade det svårt efter olyckan.
– Jag har gråtit i förvivlan och varit helt knäckt.

Karolina Svensk och Ulrika Ellgren har varit bästisar ända sedan de växte upp tillsammans i Sandarne i Hälsingland. I dag bor de grannar på varsin gård i Åmot i Ockelbo kommun.

Nu har de tillsammans startat företaget Ockelbo Islandshästar som erbjuder upplevelser på islandshästar eller i en vagn som dras av en nordsvensk.

– Ett av koncepten är Wildlife Safari. Vi rider ut i vildmarken och tittar efter spår från älg, björn, varg, lodjur, järv, tjäder och alla andra djuren som bor i naturen . Vi satsar på både nationell och internationell natur- och rovdjursturism, säger Karolina Svensk.

Hon berättar att både björn och varg stryker vid hagen, men att de aldrig haft några problem med rovdjuren, trots att de inte har några rovdjursstängsel.

Båda hon och Ulrika Ellgren har mött vargar när de har varit ute och ridit. Ulrika Ellgren mötte två vargar när hon red ensam med sambons hundar. De tittade på varandra ett tag och sedan vände vargarna och sprang därifrån.

– Hästen jag red på brukar vara rädda för människor, men på vargarna reagerade den inte alls, säger hon.

Bästisarna tjuvstartade verksamheten redan i mars. Men precis innan den skulle invigas råkade Ulrika Ellgren ut för en svår ridolycka.

(I TV-klippet berättar Ulrika Ellgren om sin svåra ridolycka och om när hon mötte två vargar på en ridtur)

– Jag fick en stor hjärnblödning på högra hjärnhalvan som opererades och flera små i frontalpannloben. Jag har en propp i benet, skallfraktur och två ländryggsfrakturer. Hjälmen var helt krossad. Utan den hade jag inte suttit här i dag, säger Ulrika Ellgren.

Olyckan skedde den 17 april. Men hur den gick till minns hon inte alls. Hon har en minneslucka från kanske några minuter innan olyckan inträffade till tre veckor fram i tiden.

Hon fördes med ilfart till Uppsala för operation. Därefter låg hon två veckor på Gävle sjukhus och nu är hon inskriven på rehabmedicinska avdelning i Sandviken.

Precis efter olyckan kunde hon varken prata, skriva eller gå.

– Jag är fortfarande yr, som om hjärnan snurrar varje sekund, säger hon.

– Jag längtar verkligen efter att rida och känner idag ingen rädsla för att ta mig tillbaka på hästryggen igen.

Karolina Svensk brister ut i gråt när hon berättar om hur orolig hon varit för sin bästa vän och kollega.

– Jag har gråtit i förtvivlan och varit helt knäckt. Jag har varit rädd för så många saker. Först och främst var jag rädd att förlora en vän. Jag var ocksårädd för att hon inte skulle våga rida igen och inte klara att driva företaget. Jag fruktade också att hon kanske skulle bli helt personlighetsförändrad.

Men Ulrika Ellgren har klarat sig och genomgår nu en rehabilitering i Sandviken. Det som är märkbart just nu är hjärntrötthet och minnesproblematik. På helgerna får hon vara hemma hos sambon och deras gemensamma barn.

Och hon kommer att delta i invigningen nu på lördag den 4 juni vid hästgården i Åmot.

– Vi ska ha godisregn, ansiktmålning, korvgrillning med fika och islandshästridning för både vuxna och barn.