Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra decennier av monopol till ända

För en vecka sedan beslöt riksdagen att avskaffa apoteksmonopolet. I går presenterade Apoteket Omstrukturering AB hur omregleringen ska genomföras, och vi i Sverige liksom alla andra länder i Europa åter kan få privata apotek. För vi ska komma ihåg att det inte precis är något nytt med privata apotek i landet. Det har vi haft sedan 1600-talet, fram till monopoliseringen drevs igenom i slutet av 1960-talet för att 1971 bilda Apoteksbolaget.

Av landets i dag 946 apotek kommer 466 att säljas till stora och medelstora företag, medan 150 apotek förs över till ett statligt bolag för att sedan erbjudas till småföretag. De senare är alltså tänkta att bli enskilda entreprenörer.

Det här betyder också att Apoteket AB, alltså det som är apoteket i dag, kommer att behålla drygt en tredjedel av apoteken. Därmed kvarstår det statliga apoteket som en stor och dominerande aktör på marknaden, vilket både har sina för och nackdelar. Det kommer dels att innebära att en privat aktör inte kan ta över den dominans som Apoteket AB har i dag, eftersom bolaget har monopol, men också att det försvårar något för enskilda entreprenörer att etablera sig på apoteksmarknaden. Bland annat innebär det att apoteket Kronan i Hudiksvall inte kan drivas självständigt, vilket apotekschefen Hans Zetterberg hade fungeringar på.

Men det är en balansgång att avreglera apoteksmonopolet, och det här ser ut som ett lämpligt tillvägagångssätt.

Utöver Kronan ingår apoteket Furan i Delsbo bland de apotek som kommer att försäljas, och båda ligger alltså i den kategori som i olika stora grupperingar av apotek kommer att bjudas ut till de större företagen.

Redan nu under maj kommer försäljningen av apoteken att inledas, och Apoteket Omstrukturering AB avser att avsluta försäljningen under hösten. Formellt upphör apoteksmonopolet 1 juli.

Till det kommer möjligheten för detaljhandeln att från och med den 1 november sälja receptfria läkemedel, vilket ytterligare kommer att öka tillängligheten för konsumenterna.

Men det är allmänt känt att inte alla uppskattar denna frihetsreform. Inom den rödgröna konstellationen finns det en stor mängd monopolkramare som inte tror att något kan skötas bättre än om det sker i offentlig regi. Trots att motsatsen har bevisats gång efter annan.

I Norge genomfördes 2001 en liknande reform – inte ens Norge har alltså kvar sitt apoteksmonopol – och där visar undersökningar att allmänhetens förtroende för apoteken är mycket stort. Totalt finns där nu cirka 600 apotek, vilket innebär att antalet apotek sedan avregleringen ökat med över 50 procent.

I monopolistiska Sverige har utvecklingen samtidigt gått åt andra hållet. Apoteken har inte blivit fler, utan färre. Liksom apoteksombuden. Och detta under den tidsperiod då de rödgröna partierna, som nu gnäller om risken för försämringar, var ansvariga för politiken.

I Sverige går det 10 000 invånare per apotek. I Norge är man nere i 7 600 invånare per apotek. Och tittar vi på Storbritannien och Tyskland så går det där 4 600 respektive 3 800 invånare per apotek.