Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra av tio saknar gymnasiebehörighet

Av de elever som gick ut årskurs 9 från Bollnäs kommunala skolor i våras hade endast 61 procent tillräckliga betyg för att läsa vidare på gymnasiet.
– En katastrof, säger barn- och utbildningsnämndens vice ordförande.

Annons

År 2008 var 94 procent av alla elever som gick ut årskurs 9 i kommunen behöriga att söka till gymnasiet och Bollnäs tillhörde de bästa skolkommunerna i landet.

Sedan dess har det gått utför för de kommunala högstadieskolorna. Förra året var färre än 70 procent av avgångseleverna behöriga, vilket fick Skolinspektionen att kräva åtgärder.

Ändå har ett nytt bottenrekord tagits i år. Endast 61 procent av de niondeklassare som gick ut i våras är behöriga. Fyra av tio elever har alltså för dåliga betyg för att börja gymnasiet. Allra värst är läget på Granbergsskolan där bara hälften är behöriga.

– Det är en katastrof, det är det, säger Shida Kinuka, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Enligt henne ledde de dåliga resultaten till diskussioner under måndagens nämndssammanträde.

– Tyvärr finns det ingen mirakelmedicin. Det behövs fler lärare och mer pengar till skolan. Men pengarna ska gå till rätt saker och vi måste identifiera vad det är, säger Shida Kinuka.

Barn- och utbildningsnämnden har uppmanat skolornas rektorer att komma till nästa nämndsammanträde och redovisa vad de har för planer för att förbättra situationen.

– Det här är ingen fråga som är ny utan något som vi jobbat otroligt mycket med, säger Eva Eklund, biträdande skolchef.

Enligt henne har kommunen många insatser på gång för att förbättra resultaten.

Det handlar bland annat om att fördela pengarna till skolorna annorlunda än vad kommunen gjort tidigare, något som kommunfullmäktige fattade beslut om i början av året.

– De skolor som har svårast att nå målen ska få mer pengar. Men det är helt nytt så det har inte hunnit få effekter än, säger Eva Eklund.