Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funktionshindrade misshandlas också

Funktionshindrade kvinnor misshandlas också, och har många gånger svårare att få hjälp. Polis, vård- och omsorgspersonal och andra som möter kvinnorna ser inte tecknen, och pratar ofta förbi den misshandlade kvinnan.

I Hudiksvall och Nordanstig pågår ett projekt för upplysning och kartläggning av problemet.

– Det förekommer ofta misshandel av kvinnor med funktionshinder, inom familjen och inom omsorgen. Och det gäller både fysisk och psykisk misshandel, förklarar projektansvariga Maudh Gårdsknappen.

Projektet genomförs i samarbete mellan Synskadades Riksförbund i Hudiksvall och Nordanstig, samt Kvinnojouren Vändpunkten. Hittills har man bland annat haft en enkät ute hos de som vanligtvis kommer i kontakt med misshandlade kvinnor – polis, åklagare, omsorgspersonal, vårdpersonal med flera. Bara genom att peka ut problemen kan hjälpa, framhåller Maudh Gårdsknappen.

– Misshandeln finns överallt där det finns funktionshindrade kvinnor. Psykisk misshandel kan vara att gömmma medicinerna för en synskadad kvinna, fysisk misshandel att man ställer upp en skåpdörr så att hon går på den och slår sig. Det är många små detaljer. Hur gör polisen när man förhör en hörselskadad kvinna? Tar man in en dövtolk? Hur ska jag kunna beställa färdtjänst två timmar i förväg, för att ta mig till sjukhuset, om jag blir misshandlad?

Om en funktionshindrad kvinna kommer till sjukhus med skador, kommer nästa problem. Ofta är det samma man som vållat hennes skador som tar henne till sjukhuset.

– Och då pratar man med mannen, man pratar förbi kvinnan. Hon kan ha svårt att förklara, och man tror inte på hennes berättelse, när hon kommer och har blåmärken. säger Maudh Gårdsknappen.

Den 22 september anordnar projektgruppen en konferens i Hudiksvall, där de berörda grupperna ska diskutera frågan om våld mot kvinnor med funktionsnedsättningar.